perjantai 16. maaliskuuta 2012

Johtajuus ja raha

Päivän puheenaihe on johtajuuden ja rahan suhde, jota kutsutaan tänä päivänä  "ylisuureksi palkitsemiseksi". Joissakin johtavissa asemissa olevat eivät pysy tehtävissään, ellei heille jatkuvasti lapioida rahaa. Raha on kuin öljyä, jolla poltin palaa. Ongelmaan en tiedä vastausta.

Tulee kuitenkin mieleeni parikin tätä teemaa käsittelevää kohtaa Raamatusta. Paavali asettaa seurakunnan kaitsijalle tiettynä ominaisuuksia ikään kuin kriteeriksi. Hänen tulee olla yhden vaimon mies, hoitaa perheensä ja sitten todetaan myös ettei hän saa olla rahan ahne (1 Tim.3:3). Toinen kohta on Vanhan testamentin puolelta. Mooses  oli kansanjohtajana väsyksissä ja hänen appensa Jetro antoi hänelle neuvoja valita kansalle tiettyihin tehtäviin johtajia. Jetro luetteli kriteerit:. Näiden tuli olla Jumalaa pelkääviä, luotettavia ja väärää voittoa vihaavia. (2 Moos.18:21). Rahan ongelma on ihmiskunnassa ikuinen kysymys, joka johtuu meissä jokaisessa piileskelevästä ahneudesta. Sen vartioiminen on  itse kullekin ylivoimaista.

Lähetysalueilla on kulttuureja, joissa on vaikea tehdä eroa omien ja toisten varojen välillä. Varoilla kun kuuluu auttaa sitä sukulaista tai tuttavaa, joka sillä hetkellä on puutteessa. Rahan ongelma on näin ihmistä suurempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti