maanantai 19. maaliskuuta 2012

Afrikan ja Aasian luterilaisilla voimakasta kasvua

Viimeisen Luterilaisen maailmanliiton tilaston mukaan toiseksi ja kolmanneksi suurimmiksi kirkoiksi ovat kivunneet Etiopian Evankelinen Mekane Yesus -kirkko ja Tansanian evankelis-luterilainen kirkko. Molemmat kirkot tavoittelevat kuuden miljoonan jäsenen rajaa.  Eniten luterilaisia on edelleen Saksassa ja Yhdysvalloissa, jossa he elävät eri kirkoissa.

Aasialaisen suurvallan Indonesian vähemmistönä elävä Batak -kirkkokin on nousemassa ylöspäin. Olen kuullut arvoita, joiden mukaan kasvu olisi suurempaakin, mutta poliittisista syistä tilastoa ei voi kasvattaa. Joka tapauksessa kirkkojen kasvu on voimakasta länsimaiden ulkopuolella.

Pari yksityiskohtaa kannattaa vielä mainita. Namibian Ev. .lut. kirkolla on jäseniä vähän yli 700 000. Tätä suurempi on Papua-Uuden-Guinean luterilainen kirkko, jossa on 900 000 jäsentä.

Afrikan kirkot ovat tulossa myös lähetystyöhön, esimerkiksi Mekane Yesus-kirkko on perustanut oman lähetysjärjestön ja lähettänyt ensimmäiset lähetit islamin maailmaan ja vähän muuallekin.LML tilasto 2011 tiivistelmä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti