tiistai 11. kesäkuuta 2013

Bonhoeffer suomeksi







Kustannusosakeyhtiöt Päivä ja Uusi tie ovat yhteiskustanteena julkaisseet saksalaisen teologin Dietrich Bonhoefferin (k.1945) elämäkerran. Eric Metaxain teos on ollut Yhdysvalloissa myyntilistojen kärjessä ja on varmaan yksi tämänhetken vankimpia elämäkertateoksia.  Hän ei kirjoita Bonhoefferista ensimmäistä kertaa - suomeksikin on ilmestynyt kaksi Bonhoeffer-elämäkertaa -,mutta Matastaxilla on kyky kertoa tarina elävästi. 

Dietrich Bonhoeffer kuuluu saksalaisiin teologeihin, jonka ajattelusta lähtee teitä eri tahoille ja jopa vastakkaisiin suuntiin.  Elämäkerran tekee poikkeukselliseksi se, että se kuvaa poikkeuksellista aikaa Saksan historiassa poikkeuksellisen henkilön elämänvaiheiden kautta. Kannattaa vielä mainita, että Bonhoeffer oli kuollessaan vain 39 vuotias. Vuodet 1933-1945 olivat viime vuosisadan kiihkeä ajanjakso, jossa Saksan kirkko joutui Adolf Hitlerin natsivallan vuoksi myrskyn silmään. 

Hitler johti Saksan toiseen maailmansotaan, jossa aluksi kulki voitosta voittoon. Wannseen  kokouksessa 1942 lyötiin lukkoon yksi historian karmeimmista ohjelmista: juutalaisten lopullinen tuhoaminen. Tämän kaiken keskellä Dietrich Bonhoeffer kyseli, mihin oltiin menossa. Hyvin monet saksalaiset menivät Hitlerin mukaan, mutta Saksan tunnustuskirkko ja Bonhoeffer kuuluivat niihin, jotka tässä tilanteessa lähtivät vastavirtaan kovalla hinnalla. Hintana oli maineen ja työpaikan menettäminen ja lopulta joillekin kuolemantuomio.

Bonhoeffer meni lopulta mukaan salaliittoon, jonka tavoitteena oli Hitlerin surmaaminen. Kerta toisensa jälkeen tämä epäonnistui ja johti salaliittolaiset vankilaan ja Bonhoefferinkin hirttolavalle.

Bonhoefferin tekee mielenkiintoiseksi se, että hän on vastarinnassaan edelleen hyvin ajankohtainen.
Kirjan ajankohtaisuus on muistutuksessa, että ajan aate voi mistä tahasta pahuuden muodosta tehdä hyveen ja väittää sitä välttämöttömyydeksi, johon kaikkien on suostuttava. Mennäkö mukaan vai nousta vastavirtaan? Kuunnellako ajan aatteita vai Jumalan sanaa?

Saksan kirkkotaistelu on viime vuosisadan yksi keskeisimmistä kirkon historian tapahtumista, jonka opetukset seuraavat myöhempiin kirkkotaisteluihin ja myös tähän päivään.  Toukokuun lopussa 2014 tulee 80 vuotta Barmenin julistuksen julkaisemisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti