perjantai 4. tammikuuta 2013

Oulun seurakunnan tiedottaja lopettaisi lähetystyön

Uusin Kotimaa on loppiaisen kunniaksi omistettu lähetystyölle. Lehdessä on monia hyviä juttuja lähetystyöstä, josta Suomessa keskustellaan poikkeuksellisen vilkkaasti.

Uudenlaisen avauksen tekee Kotimaa-lehden tuore kolumnisti Oulun seurakunnan tiedottaja Rebekka Naatus, joka julistautuu avoimesti lähetystyön vastustajaksi. Otsikko "Lopetetaan koko lähetystyö" ei tosin aivan vastaa sisältöä, sillä Naatus haluaisi muuttaa lähetystyön pelkäksi auttamistoiminnaksi. 

"Kirkon tulisi uskaltaa lopettaa evankelioiva lähetystyö ja siirtyä tekemään puhdasta auttamistyötä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Jeesus tulee siinä siivellä" - lataa Naatus.

Tässä ei ole mahdollista luetella kaikkia lähetystyötä kautta aikojen vastustaneita, mutta todettakoon muutama taho:

1. Ranskan vallankumouksesta nouseva perinne, jonka seurauksena Ranskassa elää laisismin aate. Esimerkiksi evankeliointi kadulla voi johtaa  nykyisinkin poliisin puheille.

2. Kristinuskon tulkinta, joka näkee kristinuskon eettisenä ja torjuu eri tavoin kysymyksen pelastuksesta ja dogmeista. Tämä valistuksesta juontuva ajattelu päätyy  Naatuksen tapaiseen ajatteluun.

3. Neuvostoliitto: Neuvostoliitossa mentiin Naatustakin pidemmälle. Siellä myös kirkkojen auttamistoiminta oli kiellettyä ja Raamatut kerättiin pois jo tullissa. Yleensä sosialistisissa maissa lähetystyö oli kiellettyä.

Naatuksen omasta teologisesta perustasta ei ole helppoa saada selvää kuvaa. Hän toisaalla internetissä antaa ateistillekin mahdollisuuden olla vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä, joka edustaa tässä ajattelussa vain sosiaalista yhteisöä. Tässä  lienee mukana ripaus liberaalia rekonstuktionismia, jossa kirkko tai hengellinen liike voi elää hyvin ilman Raamattuakin.

Miten seurakunnan tiedottaja ymmärtää kirkon, jonka varsinainen tehtävä on evankeliumin julistaminen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti