torstai 24. tammikuuta 2013
Mihin suuntaan Unkari?
Unkarilainen Arvacska Major kertoi Unkarin nykyisestä murrosajasta
Olin Hyvinkään kirjastossa 24.1. esitelmätilaisuudessa, jonka aiheena oli: Mihin suuntaan Unkari? Tilaisuuden järjestäjänä oli paikallinen Unkari-seura ja läsnä noin kolmisenkymmentä aiheesta kiinnostunutta, osa Unkari faneja.
Esitelmän pitäjä Arvacska Major kertoi olevansa eläkkeellä, mutta on toiminut matkaoppaana. Hän oli unkarilainen, joka piti esityksensä sujuvasti suomeksi.
Unkari on suomalais-ugrilainen kansa, jonka väestömäärä on kaksi kertaa niin paljon kuin Suomen väkiluku. Väestönkasvuksi mainittiin 0,8%, joka viittaa pieniin perheisiin.
Alustajan mukaan Unkari on perinteisesti halunnut kallistua länteen ja ottanut mallia Suomesta tai naapurimaasta Itävallasta. Tällä hetkellä Unkarissa on heitä, jotka katsovat Aasiaan ja haluavat etsiä Unkarin juuria tältä suunnalta: esikuvina Kazakstan, Azerbaidzan tai Japani. Joka tapauksessa Unkari elää jälleen noin 20 vuotta komnunismin ajan jälkeen murrosvaihetta.
Murrosvaiheen yksi merkki on Fidesz -puolueen nousu valtaan. Puolue sai pitkän oppositiokauden jälkeen voiton ja luotsaa Unkaria uusille raiteille. Puolue tehtailee lakeja lievästi sanoen omaperäisellä tavalla, mutta saa ne voimallaan lävitse. Unkarin kansa haluaa selvää johtajaa, joka näyttää suuntaa ja suunnan näyttäjänä on nyt pääministeri Victor Orban. Toisaalta siellä, missä yksi puolue määräilee ja hääräilee, "happi loppuu keskustelulta". Suhde politiikkaan on Unkarissa kuuma aihe, joka rikkoo helposti ihmissuhteita.
Fideszin toisella reunalla on Jobbik-puolue, jonka tunnuksena on "Unkari unkarilaisille". Kuka on unkarilainen? Tässä keskustelussa altavastaajina ovat Unkarin romanit ja juutalaiset.
Arvacska Majorin mukaan Unkari elää myös taloudellisesti haasteellista aikaa. Köyhien määrä on kasvussa. Palkat lasketaan sadoissa euroissa. Yksi oire on nuorison maastamjuutto: Lontoossa asuu 100 000 unkarilaista! Nuoret pakenevat. -Ei nuorten matkustamisessa sinänsä pahaa ole, mutta kun työtätekevä väki lähtee, maan elivoima ehtyy.
Unkarin kirkoista suurin on roomalaiskatolinen kirkko. Sosialismin ajan jälkeen kirkoille palautettiin niiden omaisuutta. Nykyisessä tilanteessa roomalaiskatolinen kirkko on Fideszin puolella. Näin on ehkä siksikin, että puolue jakaa saman antropologian eli vastustaa abortteja ja näkee avioliiton miehen ja naisen välisenä asiana.
Unkarin tilanteesta käytiin alustuksen jälkeen keskustelua, jola jatkunee sekä Hyvinkäällä että Budan ja Pestin puolella.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti