Satakunnan Kansa julkaisi viime viikonloppuna artikkelin, jossa tutkija Tuomas Martikainen kertoo maahanmuuton näkymistä Suomessa tutkijan näkökulmasta.
Suomi on ottanut maahan suhteellisen vähän ulkomaalaisia verrattuna Ruotsiin tai vielä suurempiin Keski-Euroopan maihin. Maahanmuutto on aihe, joka elää ihmisten tunne-elämässä. Kysymys ei ole viileästä tiedollisesta asiasta. Muukalaisen kohtaamisesta voi tulla haaste
Seuraavat tiedot pohjautuvat tähän Sari Miettisen artikkeliin.
1. Suomessa on 300 000 ensimmäisen polven maahanmuuttajaa. Heistä suurin osa on länsimaista ja Venäjältä.
2. Maahanmuuttajista on muslimeja 65000. Jos tieto pitää paikkansa, islam on luterilaisen kirkon jälkeen toiseksi suurin ja ohittamassa ortodoksit ja helluntailaiset jäsenmäärässä. Muutos on tapahtunut noin 25 vuodessa. Islam on Suomessa toistaiseksi hajanainen mm. kansallisuuserojen vuoksi.
3. Maahanmuuttajille on syntynyt 150 000 jälkeläistä, joiiden vanhemmista usein toinen on syntyperältään sumalainen. Heillä on suomalainen identiteetti.
4. Suomesta on muutettu ulkomaille mm. Yhdysvaltoihin yli 100 vuotta sitten ja Ruotsiin 1960 -luvulla. Jos suomalaisia ei olisi lähtenyt ulkomaille, väkilukumme olisi 7 miljoonaa.
5. Muuttoliike, diaspora, on tärkeä tutkimuksen kohde myös lähetystyön näkökulmasta. Diasporan väki on muutoksessa tavalla, jota ilman tutkimusta ja sen tuomia lainalaisuuksien tajua, on vaikea ennakoida. Parissa vuosikymmenessä tapahtuu muutoksia, joita on hyödyllistä ennakoida.
6. Kirjoituksen mukaan Tuomas Martikainen siirtyy elokuussa Turussa toimivan siirtolaisuusinstituutin johtajaksi.
Lähde: Sari Miettinen Maahanmuuton tutkija törmäsi vihakuplaan. Satakunnan Kansa 8.5. 2015
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti