torstai 6. helmikuuta 2020

LCJE juutalaisevankelioimisen verkostoa 40 vuotta




Kuluvana vuonna tulee 40 vuotta LCJE:n (Lausanne Consultation on Jewish Evangelism) perustamisesta. Verkosto perustettiin Lausannen liikkeen Pattayan kokouksessa vuonna 1980. Verkosto on sen jälkeen järjestänyt säännöllisesti kansainvälisiä maailmanlaajoja kokoontumisia. Näiden lisäksi on järjestetty alueellisia kokouksia.

LCJE on niiden seurakuntien, järjestöjen ja yksityisten verkosto, jotka muistuttavat evankeliumin kuulumisesta juutalaisille Room.1:16 hengessä.  LCJE:n verkostoluonne tarkoittaa sitä, että se ei ole toimija muutoin kuin kokoamalla yhteen saman näyn äärelle.  Tällä tavalla se haluaa auttaa verkostoitumaan, jakamaan tietoa ja pohtimaan yhdessä ajankohtaisia kysymyksiä.
Verkostona se haluaa liittyä aikaisempiin juutalaislähetyksen kokoontumisiin. Esimerkiksi vuonna 1927 järjestettiin kokous Varsovassa Puolassa.

Viimeksi LCJE kokoontui elokuussa 2019 Torontossa Kanadassa tunnuksella ”Katso uudeksi minä teen kaikki”.  Kokous antoi julkilausuman, jossa se tiivisti viestin, jonka osanottajat halusivat sanoa.

Toronton kokouksen materiaalia on luettavissa kokouksen kotisivulla.

Verkosto julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää lehteä LCJE Bulletin, josta on tähän mennessä ilmestynyt 137 numeroa. 

LCJE:n oma kotisivu on www.lcje.net.

keskiviikko 29. tammikuuta 2020

Mekane Yesus -kirkko katsoo tulevaisuuteen



 
Kansanlähetys on toiminut Etiopiassa yli 50 vuodena ajan. Kuvassa vasemmalta Etiopian lähetti, aikaisempi  aluekoordinaattori Tapani Kaitainen, pääsihteeri Tesome Alemu, Etiopiasta juuri palannut lähetystyöntekijä Mika Lehtinen sekä Mekane Yesus kirkon lähetysjärjestön johtaja Tilay Daba 



Missiofoorumissa Ryttylässä  25.1.  puhunut Mekane Yesus -kirkon pääsihteeri  Teshome Amenu kertoi Mekane Yesus -kirkon kairos -hetkistä. Nämä ovat aikoja, jotka ovat vaikuttaneet syvällisesti kirkon elämään. Kirkko on kasvanut 60 vuodessa yli 9 miljoonan jäsenen yhteisöksi.

1    Aika ennen kirkon järjestäytymistä 1856-1958
Tämä oli lähetyksen aikakautta, jolloin luotiin perustaa kirkolle. Lähetystyöntekijät tulivat 150 vuotta sitten Ruotsista. He aloittivat työn nykyisen Eritrean alueella.

     Oman raamatunkäännöksen saaminen
Etiopialainen Onesimus käänsi Raamatun oromoksi.

3    Kirkon järjestäytyminen 1959
Vuonna 1959 Mekane Yesus -kirkko järjestäytyi itsenäiseksi kirkoksi. Kirkko sai kansallisen johdon.

4.    Sosialismin aika 1974-1991
Mekane Yesus -kirkko koki kärsimyksen ajan, jolloin jotkut joutuivat vankeuteen. Kirkko toimi kodeissa ja näin kasvanut seurakunta saattoi tulla esiin vapauden koittaessa vuonna 1991. Kirkon pääsihteeri Gudina Tumsa linjasi kokonaisvaltaisen työn mallin, johon kuuluvat palvelu ja julistus. Gudina Tumsa arvosteli marxilaista ideologiaa ja hänet surmattiin kesällä 1979.

     Vapauden aika 1991-
Sosialismin aika päättyi vuonna 1991 ja kirkko sai vapauden toimia. Se kohtasi haasteena mm. kielikiistan, joka oli jakaa kirkon kahtia. Tästä päästiin kuitenkin sovintoon.

Vuonna 2007 Mekane Yesus -kirkkoon perustettiin lähetysjärjestö, joka on lähettänyt työntekijöitä mm. Etiopian naapurimaihin ja kauemmaksikin. Kirkko on saanut paljon, nyt se haluaa jakaa evankeliumia oman maan rajojen ulkopuolellakin.

Mekane Yesus -kirkon näkynä on lähettää 500 lähetystyöntekijää. Tehtäviä on omassakin maassa, jonne on muuttanut työn perässä noin 60 000 kiinalaista.


Mekane Yesus -kirkon edustajat kuulivat uutisia Venäjältä Inkerin kirkosta. Inkerin kirkkoa edustivat piispa Aarre Kuukauppi ja uusi piispa Ivan Laptev.