maanantai 24. lokakuuta 2016

Unkari 1956

Näihin aikoihin 60 vuotta sitten oli Unkarissa kansannousu. Kansannousu merkitsi laajaa kansan mielenilmausta silloista hallintojärjestelmää vastaan.

Samalla se kosketti Unkarin luterilaista kirkkoa voimakkaasti. Unkarin kirkossa oli omia lasten kouluja, jotka sosialistinen Unkari halusi valtiolle. Piispa Lajoss Ordass ei suostunut kouluja luovuttamaan ja joutui pidätetyksi jo 1940-luvun lopulla.


Kansannousun aikana hänellä oli vapaampaa, kunnes myöhemmin vaikeudet tulivat uudelleen. Pitäisikö hänen tehdä yhteistyötä valtion kanssa vai asettua poikkiteloin?  Piispa Ordass valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon, joka vei hänet vaikeuksiin.


Kansannousun kukistumisen jälkeen hän joutui kotiarestiin, jossa hän oli kuolemaansa saakka vuonna 1978. Kotiarestissa sai olla kotona,  mutta kadun toiselta puolelta häntä seurattiin ja esim. vierailijat saattoivat käydä vain lyhyen ajan.


Unkarin kirkkotaistelu on malliesimerkki kysymyksestä, jonka kirkko kohtaa sitä vastustavan ideologian kanssa. Kumpi on oikein: yhteistyö vai marttyyrius?

maanantai 17. lokakuuta 2016

Raamatunkäännöstyötä kuudella vuosikymmenellä


Connected.
A History of Wycliffe in Europe
Burkhard Schöttelndreyer,  Amy Barnes, Elke Meier
Singapore: Wycliffe Global Alliance Europe: 2016.

Toisen maailmansodan jälkeinen aika oli monien uusien lähetysjärjestöjen syntyaikaa. Wycliffe Raamatunkääntäjien perustajat olivat alkaneet kielitieteellisen työn aikaisemmin, mutta 1960-luvulla näky rantautui voimaperäisemmin Eurooppaan. Historia Connected kertoo järjestön Euroopan työn organisoitumisesta eri maissa ja työn vaiheista Euroopan toimiston näkökulmasta.

Ensimmäinen Wycliffe -järjestö perustettiin Isoon-Britanniaan vuonna 1960. Englannissa monet ovat käyneet järjestön kielitieteellisillä kursseilla ennen tuloaan jäseneksi. Myöhemmin työ on alkanut eri maissa ja mm. 1972 Suomessa. 

Kirjassa keskitytään organisaatioon. Siinä ei tuoda esille käännöksiä, joita on vuosien varrella saatu aikaiseksi yhteistyössä eri tahojen kanssa. Eri maissa Wycliffe-järjestö on erilainen ja ympäristöönsa sopeutunut. Suomessa erityispiirteenä on yhteistyö lähetysjärjestöjen kanssa laajalla rintamalla.

Tällaisena kirja on tarpeellinen katsaus järjestön toiminnan muutoksiin ja vaiheisiin. Kirjoittajien näkemys on, että tulevaisuus nähdään tutkimalla myös menneisyyttä. Tämä teos avaa menneisyyttä niillekin, jotka eivät olleet mukana ensimmäisinä vuosikymmeninä.