sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Kansankirkko vai kansojen kirkko?

Suomen ev.lut. kirkkoa on pidetty kansankirkkona, koska suurin osa suomalaisista on sen jäseniä. Viime aikoina tästä on keskusteltu, koska kirkon jäsenyys näyttää olevan monilla hukassa ja he klikkaavat itsensä ulos. Ovi käy molempiin suuntiin.

Kansankirkko näkee itsensä yhden kansallisuuden piirissä, kuten nimikin sanoo: Suomen ev.lut. kirkko. Suomeen muuttaa väkeä enenevässä määrin muualta ja näin "kansallisuuksien" määrä kirkon piirissä kasvaa. Mitä se tarkoittaa?

Ainakin erilaisuuden sietokyky joutuu koetukselle. Suomi on muutenkin, mutta esimerkiksi koululaitoksen kautta hyvin yhdenmukainen maa. Tähän vieraan ei aina ole helppo tulla sisään.

Inkerin kirkko on kahdessa vuosikymmenessä Venäjällä kulkenut tien kansankirkosta kansojen kirkoksi.

Alkukirkko oli kansojen kirkko.

Mitä tarvitaan:

1. Rohkeutta ottaa uusia tulokkaita vastaan ja huomata vieras. Yksi paimenen tuntomerkki, joka sopinee seurakunnallekin, on vieraanvaraisuus. Aito kohtaaminen on henkilökohtaista. Lappu ilmoitustaululla tai netissä ei riitä.

2. Tilaisuuksissa tulee olla tulkkauslaitteita, jotta ainakin aluksi tulija ymmärtää, mistä puhutaan.

3. Voiko hengellinen tilaisuus olla pidemmän päälle kaksi tai kolmikielinen. Yhdistetäänkö kaikki tulijat suomalaiseen jumalanpalvelukseen, vai onko vuonna 2040 sunnuntaisin suuri määrä erikielisiä jumalanpalveluksia vuorotellen? Saavatko vähemmistökielet ruotsinkielisten tapaan oman alueellisen hiippakunnan piispoineen?

4. Maahanmuuttajien kasvoja näkyy hallinnossa ja vastuunkannossa, koulutuksessa...

5. Hengellisen musiikin tulee avata ovia eri suuntiin.

6. Maahanmuuttajat elävät diasporatilanteessa. Diasporatilanne vaatii kehityksen tutkimista ja ennakointia. Sukupolvet eriytyvät viiveellä. Jos ei osata nähdä muutoksia, tulee yllätyksiä. Suomen islamilainen yhteisö elää parhaillaan yllätysten keskellä.

 Jatka listaa eteenpäin itse.

keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Lapset lähetystyössä



Suomen lähetysneuvosto järjesti tänään Hyvinkäällä seminaarin, jossa käsiteltiin lähetystyössä olevien lasten kysymyksiä. Suomalaisten lähetystyöntekijöiden matkassa on paljon eri ikäisiä lapsia. Lähetysjärjestöt joutuvat pohtimaan lasten kysymyksiä, joista mm. koulukysymykset koskettavat kaikkia.

Psykologi Mirja Säiniö piti teemasta alustuksen, jossa hän käsitteli lasten kehitysvaiheita ja avasi siihen liittyviä kysymyksiä. Lapset joutuvat elämänkulussaan käymään lävitse vaiheita, joihin elämä vieraalla maalla tuo lisää työstämistä. Mirja Säiniö tarkasteli lapsen kehitystä John Bowlbyn (1907-1990) kehittämän kiintymysteorian valossa.

Lasten kehitysvaiheiden tuntemus auttaa lähetysjärjestöä  mm. rekrytoinnissa. Esimerkiksi murrosiässä olevien lasten voi olla vaikea sopeutua uusiin oloihin, jos perhe lähtee ensimmäistä kertaa.

Mirja Säiniön alustuksen pohjalta etsittiin ryhmissä vastauksia muutamiin kysymyksiin ja mietittiin, millä tavalla lasten näkökulma voitaisiin tiedostaa, tunnistaa ja ottaa paremmin huomioon.


tiistai 4. marraskuuta 2014

Salaperäinen Pohjois-Korea päättää, mitä haluaa kertoa

Pohjois-Korea on ollut kristittyjen vainojen listoilla ykkösenä. Maassa kristittyjen ihmisoikeustilanne on maailman valtioista vaikein.

Norjalainen Utsyn -lehden numerossa kerrotaan matkasta, jonka kokemuksia kertovat Dagen-lehden toimittaja Kari Fure, Stefaus-allianssin aikaisempi johtaja Björn A. Wegge ja Open Doorsin tiedotusjohtaja Stig Magne Heitmann. Heitmann ja Wegge ovat julkaisseet kirjan Kims paradis- folkets tragedie (suom. Kimin paratiisi- kansan murhenäytelmä).

Kirjoittajat ovat haastatelleet pohjois - korealaisia maasta muuttaneita pakolaisia. Pohjois - Koreassa haastatteleminen on mahdotonta.

Kristityille maan tilanne on hyvin vaikea. Jotkut karkotetaan työleireille.

Vaikka kristityillä on vaikeaa, sata vuotta sitten puhalsivat Koreassa herätyksen ajat. Etelä-Korea on kasvava lähetysmaa, jonka hengellisiä juuria on näissä herätyksissä.

Pohjois-Korean aikaisemman johtajan Kim Il Sungin  (s.1912)taustalla oli oma ideologia, jonka varjot ulottuvat nykypäivään. Se on sekoitus konfutselaisuutta, buddhalaisuutta, kristinuskoa, kommunismia, stalinismia ja maolaisuutta. Magne Heitmannin mukaan korealainen juche- ideologialla on uskonnon piirteitä. Juche on pyrkimys soveltaa marxismia korealaisella tavalla.

maanantai 3. marraskuuta 2014

Burkina Faso veitsen terällä

Keski-Afrikassa sijaitsevassa Burkina Fasossa on viime päivinä ollut levotonta 28.10. alkaen.

Levottomuudet kohdistuivat maan presidenttiä vastaan, joka pakotettiin eroamaan. Mielenosoittajat ovat kohdistaneet iskunsa julkisiin rakennuksiin ja tuhonneet omaisuutta.

Tästä saattaa syntyä koston kierrettä, jota on vaikea pysäyttää.

Armeija on ottanut maassa väliaikaisesti vallaan pyrkien järjestämään vaalit. Tulevaisuus on avoin.

Nyt: Odotetaan väliaikaisen ylimenokauden johdon siirtyvän siviilihallinnolle.

Rauhan palautuminen maahan on kristittyjen rukousaihe.

 Lisää:
BURKINA FASO 

UUTISIA: YLE

BURKINA FASO PROFIILI: BBC

sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Uskonpuhdistuksen muistopäivä etiopialaisittain

Lokakuun viimeistä päivää viertetään uskonpuhdistuksen muistopäivänä. Päivä määräytyy siitä, että 31.10.1517 Martti Luther julkaisi 95 teesiään kirkon tilasta Wittenbergissä Saksassa.

Tasan kolmen vuoden kultuttua tästä päivästä tulee kuluneeksi 500 vuotta. Luterilaisissa kirkoissa kautta maailman valmistaudutaan jo juhlavuoteen. Juhlavuosi antaa hyvän mahdollisuuden  uskon perusteiden esillä pitämiseen kirkossa ja myös laajemmin yhteiskunnassa. Olisi hyvä, että koulut ottaisivat sen ohjelmaansa. Muualla maailmassa olen nähnyt sellaistakin odotusta, että juhlavuosi voisi tuoda käänteen maailman luterilaisten kirkkojen suuntaan.

Uskonpuhdistuksen keskeisiä periaatteita oli:
1.  Raamattu on uskon ja elämän ylin ja korkein ohje, jonka valossa kaikkea kirkossa on arvioitava.
2. Pelastus on yksi uskosta.

Jotta jokaisella olisi mahdollisuus lukea Raamattua, uskonpuhdistus antoi merkittävän sysäyksen raamatunkäännöstyölle Euroopassa ja välillisesti myöhemmin muualle maailmaan. Samalla kirkko tuki kansan lukemaan opettamista. Etiopiassa raamatunkäännöstyö on vielä kesken, vaikka hyvässä vauhdissa.

Juhlavuoden viestosta Etiopiassa uutisoi Evankelisen Mekane Yesus -kirkon uutissivusto. Päivän kunniaksi oli jalkapallo-ottelu Etiopiassa olevien lähetystyöntekijöiden ja kirkon työntekijöiden välillä. Uutisessa muistutetaan siitä, että uskonpuhdistajat ottivat riskin kirkon uudistamiseksi. 

Globaali maailman tilanne on edennyt niin, että tästä 55 vuotta sitten perustetusta kirkosta on jäsenmäärällä mitattuna noussut ehkä jo suurin luterilainen kirkko maailmassa. 

EECMY Reformation day