Toisen maailmansodan päättyminen tiesi Kiinassakin suuren muutoksen aikaa. Vuonna 1949 Kiinasta tuli kansantasavalta, mikä merkitsi mm.ulkomaisen kristillisen todistuksen loppua maassa. Lähetystyöntekijöiden ja -järjestöjen evakuointi ja uudelleen suuntautuminen oli 1950-luvun alun suuri lähetystehtävä.
Vaikka inhimillisesti koettiin takaisku, Kiinan kristittyjen määrän kasvua vaikeudet eivät ole lannistaneet. Viime viikolla julkaistun Idea Spektrum -lehden mukaan Kiinassa oli vuonna 1949 2 miljoonaa kristittyä. Nyt heitä lasketaan olevan arviolta noin 80-100 miljoonaa. Toki Kiinan väkilukukin on viimeisen kuuden kymmenen vuoden aikana kasvanut melkoisesti.
Kiinan kirkosta on sanottu, että se on "kilometrin pituinen mutta van muutanan sentin paksuinen". Kristittyjen määrä on kasvanut, mutta syvemmän opetuksen tarve on valtava.
Kiinan kristityt joutuvat pohtimaan suhdettaan yhteiskuntaan ja san päättäjiin. Valtio haluaa, että kristityt takaavat yhteiskuntarauhan ja harmonian.
Jossakin päin Kiinaa kristityt saattavat joutua uskonsa vuoksi kärsimään, kuten äskettäin vapautettu "kuukauden vangittu" pastori Zhang.
Lähde: Idea Spektrum 5 /29. Jan 2014.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti