maanantai 27. tammikuuta 2014

Vainottujen muistopäivä 27.1.

Tänään vietetään vainojen uhrien muistopäivää. Maailmassa on paljon ihmisiä, jotka joutuvat eri syistä vainottaviksi. Vaino merkitsee uskon tai vakaupuksen tähden ahdistuksia, työpaikan menettämistä, syrjittynä elämistä tai pahimmassa tapauksessa jopa kuolemaa.

Uusin tilasto kertoo, että vainottuja kristittyjä on maailmassamme tällä hetkellä 100 000 (Johnson/Crossing 2014)  Vainojen määrä on tällä hetkellä laskusuunnassa. Luku on niin suuri, että jotkut ovat sitä  epäilleet. Siihen on liitetty mukaan sodan vuoksi vainottuna olevat. Sodissa suuret joukot joutuvat helposti vainon kohteiksi. Tällä hetkellä polttopisteessä ovat esimerkiksi Syyrian ja Egyptin kristityt.  Kristittyjen vaino on voimakkainta islamilaisissa maissa. Islamilaisen maailman ulkopuolella paljon vainottuja on Pohjois-Koreassa.

Vainojen muistopäivänä muistetaan myös juutalaisia, joista noin 6 miljoonaa sai surmansa holokaustissa 1940 -luvun alussa. Saksan kuolemanohjelma pantiin täytäntöön keskitysleireissä, joissa kehitettiin krematoriotekniikkaa ihmisruumiiden polttamiseksi. Oma maanosamme Eurooppa joutui kokemaan tämän pimeän ajan, syvän ihmisyyden alennustilan. Vieläkin kysellään, miten se oli mahdollista?

Kristittyinä meidän tulee tehdä kaikkemme, ettei ketään vainottaisi. Samalla meidän tulee torjua antisemitismia, kun se aika ajoin nostaa päätään. Saako oma sukupolvemme paremman arvosanan kuin meitä edeltänyt?

torstai 23. tammikuuta 2014

Papit, politiikka ja eettinen ohjaus

Tänään Ylen aamu-uutiset kertoivat, että EU-vaaleihin on ilmoittautunut viisi pappia. Samalla kerrottiin nykyisen politiikan  tarpeesta saada "eettistä ohjausta".

Pappien olemisella mukana politiikassa on kaksi puolta. Toisen mukaan pappien ei pidä olla politiikassa ja omistaa minkään puolueen jäsenkirjaa. Näin he varmistavat puolueettomuutensa esimerkiksi sielunhoidossa ja kirkollisessa elämässä. Tällä periaatteella on vanhat kristilliset juuret. 

Toisen käsityksen mukaan on hyvä, että myös papit ovat mukana yhteiskunnallisen vastuun kannossa.  Joskus tätä moititaan regimenttien sekoittamisena. Toisaalta Suomessakin ennen vuoden 1907 eduskuntauudistusta papisto saapui kokonaisena säätynä valtiopäiville maan asioita pohtimaan.

Viidettä herätysliikettä pidettiin 1960 -luvulla "jotenkin yhteiskunnallisesti kiinnostumattomana". Nyttemmin tätä moitetta ei juuri kuule, ehkä mieluummin nähdään liiankin kiinnostuneena.

Yleisradion aamu-uutisissa yksi asia meni toimittajilta sekaisin. Ohjelman yhteyteen liitettiin maininta roomalaiskatolisesta kirkosta, joka ottaa kantaa aborttiin ja jossa on ollut pedofiliaskandaaleja. Tässä yhdistettiin väärin kaksi asiaa.

 Nyt on niin, että aborttikysymykseen kannan ottaminen on ollut juuri kaivattua Rooman kirkon eettistä ohjausta ja ihmisen arvon puolustamista. Skandaalit ovat taas eri asia ja ovat johtaneet Rooman kirkkoa parannukseen, joka kuuluu meille kaikille.



keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Maailman uskontotilanne 2014

Tammikuun International Bulletin of Missionary Research -lehti julkaisi vuoden  lähetystilaston, jossa maailma kuvataan yhdellä sivulla numeroina. Tilasto on vuosittain perinne, jonka juuret ulottuvat jo vuosien taakse.

Maailman väkiluku on ylittänyt 7 miljardin ihmisen rajan ja on tilaston mukaan 7 207 460 000.

Maailman uskonnoista suurin on kristinusko, jolla on kannattajia  2 375 619 000. Kristittyjen määrä kasvaa eniten Afrikassa ja Aasiassa. Omassa maanosassamme olemme juuri ja juuri vedenpinnan ylöpuolella kasvun ollessa 0,19%. Eurooppa on jonkinlaisessa hengellisessä ja väestöllisessä kriisissä. Tämä meiltä julkisuudessa jotenkin salataan.

Maailman toiseksi suurin uskonto on islam, jolla on kannattajia yli1,6 miljardia. Islam kasvaa kristinuskoa voimakkaammin.

Maailman väestö muuttaa suuriin kaupunkeihin. Yli miljoonan asukkaan kaupunkeja lasketaan  olevan 528. Muuttoliike maalta kaupunkeihin on viimeisten vuosikymmenien ilmiö, jolle ei näy loppua.

Tilaston tekijät kiinnittävät huomiota maailman köyhien määrään. Nämä ihmiset asuvat slummeissa ja heidän määräkseen lasketaan niinkin paljon kuin 1,1 miljardia. Määrä on viimeisen 40 vuoden aikana kasvanut karkeasti nelinkertaiseksi.

Lähetystyön budjetista tähän työhön kohdistuu alle 10% ja työhön tällä alueella vielä vähemmän. Kristillinen todistus on slummien väestön parissa suhteellisen vähäistä. Lähetystyöntekijäistä yksi 500:sta työskentelee slummeissa asuvan väestön parissa.  Haasteelliseksi työn tekee sekin, että parhaiten näyttää työ menestyvän niillä työtiimeillä, jotka itse asuvat slummissa.


Lähde:  IBMR Jan 2014.

USKONTOTILANNE 2013

lauantai 4. tammikuuta 2014

Mekane Yesus -kirkolla lähetyspäivä 26.1.2014

Etiopian Evankelinen Mekane Yesus -kirkko on yksi voimakkaimmin kasvavista luterilaisista kirkoista maailmassa. Kirkon jäsenmäärä on ohittanut esimerkiksi Suomen ev.lut. kirkon jokin aika sitten.

Mekane Yesus -kirkko on ollut esikuvallinen monessa mielessä. Sen evankelistat ovat vieneet sanaa uusille seuduille ja heidän kauttaan kirkko on laajentunut uusille alueille.

Kirkko on käynyt lävitse vaikean sosialistisen kauden ajan 1974-1991 ja selvinnyt siitä paljon paremmin kuin monet Itä-Euroopan kirkot. Tässä mielessä Etiopian kirkkoa voitaneen verrata Kiinan kasvavaan kirkkoon.

Sen sijaan maan rajojen ulkopuolelle suuntautuvassa lähetystyössä kirkko astuu ensimmäisiä askeliaan. Kirkon piirissä on lähetysjärjestö, joka auttaa lähettämisessä. Mekane Yesus -kirkko joutuu taistelemaan varojen keruun, viisumien ja muiden lähetyksen kysymysten kanssa. Ovi on avattu.

Tammikuun 26. päivänä Mekane Yesus kirkossa on kansainvälinen lähetyksen päivä.

EECMYN KANSAINVÄLINEN LÄHETYKSEN PÄIVÄ