Saksan Gnadau-liitto on huolissaan Saksan evankelisen kirkon (EKD) perhettä koskevista linjauksista. Gnadau-liike edustaa saksalaista pietismiä, jonka piiriin kuuluu paikallisia toimijoita, laajaa diakonia, evankelioimis- ja lähetystyötä sekä teologisia oppilaitoksia.
Liikkeen mukaan Saksan evankelisen kirkon (EKD) perhelinjauksesta puuttuu teologinen sisältö ja siinä ei oteta huomioon perheen merkitystä yhteiskunnan sosiaalisen hyvinvoinnin perustana. Lapset saavat juuri perheestä merkittävimmän osan arvoistaan elämälleen. Pyrkimyksenä on siirtää kasvatusvastuuta perheitä valtiolle. Gnadau-liike toteaa ytimen olevan perimmältään raamattukysymyksessä: Miten ymmärrämme Jumalan sanan suhteessa tämän päivän yhteiskuntaan?
Kirkossa on pitäydyttävä avioliittoon normina, eikä mentävä jonkinlaiseen eettiseen pluralismiin.
Gnadau-liike täytti hiljattain 125 vuotta. Tuo aika on kulunut liikkeen perustamisesta helluntaina 1888.
Lähde: Idea Spektrum 25.9.2013
torstai 26. syyskuuta 2013
torstai 19. syyskuuta 2013
Muistakaa aikamme vainottuja kristittyjä
Runsaan kuukauden kuluttua marraskuussa muistetaan maailmanlaajuisesti vainottuja kristittyjä eri puolilla maailmaa. Vaikka kristityt ovat tilastollisesti suurin uskonto maailmassa, monet elävät myös vähemmistönä. Kristityt ovat myös vainotuin uskonto tällä hetkellä, sanoo Charles Tieszen, Lausannen liikkeen Global Analysis 9/2013 raportissa.
Myös muut uskonnot kokevat samanlaisia ongelmia. Tämän vuoksi maailmalle tehdään paljon työtä uskonnonvapauden hyväksi ja ongelmien paljastamiseksi ja seuraamiseksi.
Kristittyjen vainot merkitsevät joissakin valtioissa monenlaisia elämän rajoituksia.aina vankeutta tai kuolemaa myöten. Tällaisissa maissa myös elämä on haasteellisempaa, jos yhteiskunta suhtautuu uskoon vihamielisesti.
On laskettu että kaksi kolmasosaa maailman väestöstä elää maissa, jossa on jonkinlaisia rajoituksia. Puolessa näistä on vihamielisyyttä uskonnon harjoitusta kohtaan.
Parhaillaan keskustellaan Lähi-idän kristittyjen asemasta. Egyptissä kristityt olivat vaikeuksissa aikaisemman presidentin Mursin aikanakin, vaikka alussa häneen suhtauduttiin avoimin odotuksin. Egyptissä radikaalit muslimit ovat polttaneet tai tuhonneet kymmeniä kirkkoja. Usein muistutetaan, että tavalliset muslimit Egyptissä haluavat elää rauhassa ja sallivat Lähi-idän suurimman kristityn vähemmistön. Kristittyjä on Egyptissä noin kaksi kertaa niin paljon kuin Suomessa.
Vaino on moniulotteinen ilmiö. Siihen kuuluu yhtä hyvin fyysistä pakottamista tai omaisuuteen kajoamista kuin henkistä asennetta ja vihamielisyyttä.
Uskontoihin kohdistuvat vainon nähdään olevan maailmalla nousussa.
Lähde: Lausanne Global Analysis 9/13.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)