maanantai 14. maaliskuuta 2016

Kuka on oikea apostoli?

Jeesuksen opetuslapsia kutsuttiin apostoleiksi. Varsinaisen apostolien ryhmän muodostavat 12 apostolia, joiden määrä täydennettiin 12:een myös Juudaksen kuoleman jälkeen. Mattiaan valinnasta kerrotaan Apostolien teoissa. Apostoli oli myös apostoli Paavali, joka kertoo seikkapaeräisesti kutsumuksestaan ja jonka arvovallan muut apostolit hyväksyivät.

Apostolit kuuluvat kristillisen kirkon perustukaeen Jeesuksen ylösnousemuken jälkeen.

Kristillinen kirkko on kautta vuosisatojen halunnut pitäytyä apostolien optukseen. Heidän virkansa oli apostoleina ainutkertainen. He olivat Jeesuken todidistajina eritysasemassa. He olivat saaneet valtuutuksensa Jeesukselta. Heidän jälkeensä ei valittu uusia apostoleita.

Vuonna 48 apostolit ja vanhimmat kokoontuivat Jerusalemissa kokoukseen, joka käsitteli Paavalin ja Barnabaan lähetysmatkan seurauksena syntyneitä teologisia kysymyksiä kuten ei-juualaisten suhdetta Mooseksen lakiin. Apostolit siis tekivät päätöksiä myös yhdessä. (Apt.15)

Jumalan ilmoitus uskottiin Uuden testamentin puolella apostoleille. Uuden testamentin kirjoitusten yksi arviointiperusta oli apostolisuus.

Tällä hetkellä kristikunnassa vaikuttaa virtaus, joka haluaa palauttaa itselleen apostolin viran tavallaan irtaantuen aikaisemmasta lähtökohdasta. Tällöin joudutaan kysymään: Kuka on oikea apostoli? Mistä hän on saanut valtuutuksensa? Kuka on valheapostoli?

Luterilainen kirkko on pyrkinyt varjelemaan opin apostolisuutta kysymällä, onko se mitä opetat apostolista vai opetatko uutuuksia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti