maanantai 7. maaliskuuta 2016

Ajassamme on hengellisen arvioinnin tarve

Yksi kristillisen seurakunnan perusasioista on hengellinen arviointi. Tavallisesti tätä suoritetaan saarnassa ja muussa seurakunnan opetuksessa. Arvioinnissa tarkastellaan ajan ilmiöitä ja pohditaan niitä Raamatun valossa.  Opillinen arviointi tarkastelee asioita kristillisen opin valossa. Toinen näkökulma on pohtia onko ilmiö raitis.

Viime aikojen arvioinnin on tehnyt ajankohtaiseksi maahamme tulevat erilaiset virtaukset ja niiden markkinointi.   Suhteellisen pienillä kustannuksissa erilaiset hengelliset ilmiöt saavat ajassamme näkyvyyttä. Ne aiheuttavat keskustelua puolesta ja vastaan. Ulkomailta tulevien  virtausten ja henkilöiden arviointia vaikeuttaa  riittävien taustatietojen puute. 


Tässä kutsujalla tai muuten asian esittäjällä on merkittävä hengellinen, sielunhoidollinen ja opillinen vastuu. Tämä korostuu ajassamme, joka ei halua tunnustaa totuuden olemassaoloa ja tarkastelee kiinnostuksella erilaisia ilmiöitä.  Toisia ei opillinen arviointi kiinnosta ollenkaan, tärkeämpää ovat erilaiset elämykset.
Joka tapauksessa arvioiva  keskustelu on tarpeen. Tämä tapahtuu erityisesti seurakunnan keskellä, pienpiireissä tai muissa tilaisuuksissa. Arvioivaa tehtävää hoitavat hengelliset lehdet ja kirjat, joiden tehtävänä on arvioida ajassa liikkuvia asioita ja yrittää avata niiden taustoja. Ne yrittävät kertoa, mitä tapahtuu siinä missä tapahtuu.


 Hengelliseen arviointiin kehotetaan jo Raamatussa.  Berean juutalaisia  pidettiin esikuvallisina, sillä  ”he tutkivat kirjoituksia oliko asia niin.”(Apt.17:11). Profetoimisen yhteydessä mainitaan arvostelu  (1 Kor.14:29).  Yksi lahjoista on henkien erottamisen lahja  (1 Kor. 12:10). Jeesus opetti: Hedelmistään puu tunnetaan (Matt.7:16-20).  Raamatussa on paljon pohdintaa oikean ja väärän profeetan erosta ja erottamisen vaikeudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti