torstai 31. maaliskuuta 2016

Inkerin kirkko näköalapaikallaKolmekymmentä vuotta sitten harva tunsi Inkerin kirkon asioita.  Tuolloin elettiin Neuvostoliitossa murrosaikaa, joka yllätti koko maailman.  Yksi yllätyksistä oli Inkerin kirkon nousu.
Alkuvaiheessa kansaa kokoontui seurakuntataloille kuulemaan Inkeristä tulleita nuoria miehiä Arvo Survoa ja  Aarre Kuukauppia.  Inkerin kirkon äitihahmo Maria Kajava oli myös esillä.  


Nyt noista vuosista on kulunut aikaa ja Aarre Kuukauppi vietti äskettäin piispaksi tulon 20 vuotisjuhlia. Inkerin kirkko on laajentunut maantieteellisesti Venäjän sydänmaille ja suorittanut merkittävän määrän hengellistä ja aineellista jälleenrakennustyötä yhdessä eri tahojen kanssa.


Teologisesti Inkerin kirkko pitäytyy kristikunnan yhteiseen uskoon ja piirtää rajaa lännessä esiintyviin uutuuksiin. Osa näistä uutuuksista on opillisia kirkon rakenteesen liittyviä asioita toiset radikaalisti eettisiä.  Kun Neuvostoliitto kolmekymmentä vuotta sitten eli ateismin ajan viimeisiä vuosia, näkee kirkko Venäjällä olevansa kristikunnan aito edustaja eettisesti huojuvaa  länttä vastaan.


”Suurella kiinnostuksella ja kunnioituksella Inkerin kirkossa luimme Paavi Franciscuksen ja patriarkka Kirillin julkilausuman – ettei Eurooppa unohtaisi kristillisiä juuriaan ja arvojaan, että perhe on vain miehen ja naisen perustama, elämän arvo on Jumalan säätämä ja että kristittyjä pitää tukea ja puolustaa” (IK 1/2016),  näin piispa Kuukauppi.  Tässä kohdassa tiivistyy Inkerin kirkossa kristittyjen yhteys ja aito ekumeenisuus pitää kiinni siitä, mikä kristityille on aina ja kaikkialla ollut yhteistä ja perustavaa.


Lännen tiedotusvälineissä ei aina ymmärretä, että Venäjän kansa on käynyt neuvostoaikana läpi kovan yhteiskuntakokeilun ajan. Neuvostoaika pienensi perheet. Jos tässä ei lähdetä oikeaan suuntaan, Venäjä kuihtuu.  Perheen arvojen pitää olla kunnossa, muuten lasten hätä purkaantuu kaduille suurkaupunkien asumalähiöissä.  Ja tähän ei ole varaa.


Inkerin kirkosta on kasvanut lähetyskirkko, josta meillä on opittavaa ja joka on meille merkittävin tulkki siitä, mitä Venäjällä tapahtuu.


Lähde: INKERIN KIRKKO1/97/2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti