maanantai 20. maaliskuuta 2017

Timo Junkkaala: Oikein väärin ymmärretty Luther


Timo Junkkaala:
Oikein väärin ymmärretty Luther
Kauniainen 2017: Perussanoma.


Uskonpuhdistuksen 500 -juhlavuosi on tuonut uusia kirjoja Lutherista, joista Timo Junkkaalan kirja on tuorein. Teos ei ole tavanomainen teos Lutherista, vaan pyrkii selvittämään Lutherista esitettyjä väitteitä ja kommentoimaan niitä muutamalla sivulla.  Kirja ei ole kuvaus Lutherin ajasta, vaan asettaa vastakkain oman aikamme väitteitä, joihin Lutheria on yritetty taivutella takuumieheksi. Toiset väitteet ovat ajattomampia tai eräänlaisia teologisia kestoaiheita.

Kirjassaan Junkkaala esittää 66. teesiä, joita hän selittää ja avaa. Esimerkiksi ”Luther oli antisemitisti” tai ”Luther oli ensimmäinen, joka käänsi Raamatun saksan kielelle” tai ”Nainen voi toimia pappina”. Timo Junkkaala osoittaa, että Lutherin saaminen mukaan aikamme virtausten takuumieheksi on perusteetonta.

Teoksen menetelmä on siis teesilähtöinen ja lukijan kannalta onnistunut. Lukija tutustuu uskonpuhdistuksen aikaan ja käy keskustelua oman aikamme kanssa.  Lutherin tuntijat voivat arvioida miten Junkkaala onnistuu ja niitä, joille Luther on vieraampi, kirja auttaa lähemmäksi uskonpuhdistuksen kysymyksiä

JUHANI KOVISTO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti