keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Etiopian evankelinen Mekane Yesus -kirkko 2017

1. Etiopia on yli 90 miljoonan asukkaan valtio Afrikassa. Pinta-alaltaan Etiopia on yli kolme kertaa Suomen kokoinen.  Etiopialaiset ovat ylpeitä historiastaan; maa ei ole ollut siirtomaana.

2. Etiopian Evankelinen Mekane Yesus -kirkko on kasvanut noin 50 vuodessa yhdeksi Afrikan suurimmista luterilaisista kirkoista.  Vuoden 2017 alussa kirkon jäsenmäärä on ylittänyt 8,3 miljoonan jäsenen rajan.


3. Mekane Yesus -kirkko järjestäytyi 21.1.1959

4. Mekane Yesus -kirkon kasvun salaisuus sen jäsenissä ja evankelistoissa, jotka vievät evankeliumia uusille alueille. Vaikka Etiopian pohjoinen osa on vanhaa kristillistä aluetta, erityisesti etelässä ja idässä on seutuja, joissa ei ole kuultu evankeliumia. 

5. Etiopiassa puhutaan yli 80 kieltä ja siellä on kymmeniä heimoja. Tällaisen maan ja kirkkojen hallinnoiminen ja elämä on haasteellista.

6. Mekane Yesus kirkko on ollut maaseutualueen kirkko. EECMY haluaa etsiä mahdollisuuksia elää suurkaupungin olosuhteissa ja vastata sen haasteisiin. Addis Abeba on suurkaupunki.

7. Vuoden 2010 alussa Mekane Yesus -kirkko siunasi omia lähetystyöntekijöitä. Kirkkoon on perustettu oma lähetysjärjestö International Mission Society.  Ensimmäiset lähetit on lähetetty Etiopian lähellä oleviin Afrikan maihin. Mekane Yesus –kirkko lähettää työntekijöitä myös islamin maailmaan. Vuonna 2017 vahvistetaan lähetysnäkyä kirkon seurakuntatasolla.

7. Kirkolla on oma teologinen oppilaitos Addis Abebassa ”The Mekane Yesus Theological Seminary”.  Oppilaitos on toiminut Addis Abebassa vuodesta 1960. Tässä oppilaitoksessa koulutetaan kirkon papit ja muut työntekijät. Kirkon työntekijötä koulutetaan myös toisessa oppilaitoksessa Ethiopian Graduate School of Theology (EGST), jossa opiskelee muidenkin kirkkojen tulevia työntekijöitä.

8. Etiopiassa kohdataan myös islam. Etiopiassa kristinusko ja islam pyrkivät elämään rauhanomaisesti. Alle puolet kansasta kuuluu islamin piiriin.  Islam on kasvava haaste Etiopiassa.  Kirkko järjestää koulutusta ja julkaisee materiaalia islamin kohtaamiseen. Työssä mukana olevia koulutetaan todistamaan ja vastaamaan kristillisen uskon pohjalta muslimien kysymyksiin.

9.  Etiopiassa tavataan 86 eri kieltä. Raamatunkäännöstyö on tärkeä työmuoto.

10. Mekane Yesus -kirkko haluaa työssään yhdistää evankeliumin julistamisen ja palvelun. Työ Etiopian kaltaisessa maassa on kokonaisvaltaista.  Kokonaisvaltaisuus merkitsee koko ihmisen ja hänen ympäristönsä huomioon ottamista.

11. Etiopiaa ympäröivissä maissa on levottomuuksia. Tämä on heijastunut pakolaisvirtana Etiopian alueelle.

12. Mekane Yesus kirkon presidentti on  pastori Yonas Yigesu, nelivuotiskausi 2017-2021.

 

ETIOPIAN EVANKELINEN MEKANE YESUS –KIRKON  TILASTOJA

Kastettuja jäseniä:                                 8,3  milj.
Ehtoollisella käyviä jäseniä:                 4,5 milj.
Seurakuntia:                                          8565
Saarnapaikkoja:                                     3968
Pastoreita:                                             3940
Evankelistoja:                                      7549
Vapaaehtoisia:                                      580171

Lähde: EECMY Statistics of 2016
The Ethiopian Evangelical Church Mekane Yesus. Department for Mission and Theology. Annual Report 2016
.
CMCR. EECMY Presidents Address on the occasion of the 38th Annual Meeting Jan 31. -Feb. 2. 2017, Addis Ababa, Ethiopia
(15.3.2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti