perjantai 4. lokakuuta 2013

Vääjäämätön yhteiskunnassa ja kirkossa?


Kun ajan tuulet puhaltavat voimakkaasti, niitä pyritään ohjaamaan maaliinsa. Yksi tapa on korostaa niiden edistyksellisyyttä, toinen on vähätellä niiden merkitystä. Kolmas on selittää ne vääjäämättömiksi luonnon voimiksi, joille ei kukaan mahda mitään.
Viimeksi mainittuun väitteeseen tarttui viikon päivät sitten Meri-Anna Hintsala kirkkohallituksesta.
Hän puhui avioliiton  muutoksesta ja totesi: - Olisi parempi vain hyväksyä vääjäämätön eli tasa-arvokehityksen toteutuminen kuin yrittää vastustaa sitä.  Hänen sanomansa oli, että kirkon tulee vain mukautua ajan tuuliin. Myöhemmin kirkkohallitus sanoutui irti ja piti tätä vain Meri-Anna  Hintsalan  mielipiteestä. Sitä ennen aina terävä Stig Kankkonen ehti seurakuntalainen.fi –blogissa arvioida  tämän ajattelun ongelmia.

”Vääjäämättömän” käyttäminen argumenttina on sinänsä vanha juttu.
Mieleeni nousi äskettäin julkaistu  Eric Metaxasin Dietrich Bonhoeffer elämäkerta, jossa Bonhoeffer toteaa Saksassa puhaltaneista ajan tuulista 1940-luvun alussa:


” Pahuus on pitänyt mahtavia naamiaisia  syösten leikitellen sekasortoon kaikki eettiset käsitteemme. Sillä, kun paha näyttäytyy pukeutuneena valon, armahtavaisuuden, historiallisen välttämättömyyden tai yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden valepukuun, se hämmentää melkoisesti ketä tahansa, joka on kasvanut perinteisten eettisten käsitysten pohjalta, mutta kristitylle, jonka elämän perustana on Raamattu, se vain vahvistaa pahan fundamentaalisen pahuuden.” (Metaxas 2013, 469)

Vallankumouksille ja voimakkaille murroksille ovat tunnusomaisia suuret lupaukset ja kielen muuttaminen.  Näin oli Bonhoefferin Saksassa, Neuvostoliitossa 1917 ja Etiopiassa 1974.


Avioliittoon kajoaminen uudistajien tavalla, merkitsee tulevaisuuteen kajoamista. Se tapahtuu Euroopassa aikana, jolloin maanosamme kuihtuu. Venäjä vastustaa tätä virtausta, koska se on juuri noussut eräästä historian suurimmasta ihmiskokeesta ja tajuaa, ettei kansalla ole tulevaisuutta länsimaisin eväin.


Stig Kankkosen blogikirjoitus

1 kommentti:

 1. Rakas Jumalan palvelija, Pyhän Terveisiä teille Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herramme.

  Olen Jumalan palvelija Intiasta. Olen työskennellyt toimihenkilön Christian Ministry Intiassa.

  Vaikka hain Jokin asia, löysin sivustosi.

  Kirjoituksia ovat ihania.

  Me rukoilemme sinua, rukoile meidän Ministries.

  Jos se on miellyttää sinua tietää enemmän Works Jumalan voit lähettää minulle E.mail Omalle osoite, voin kirjoittaa sinulle tietoja palvelutyössämme.

  Kiittää teitä,

  häneen

  VastaaPoista