torstai 10. lokakuuta 2013

Perhekuvan missiologia

Tänään ilmestynyt Kotimaa -lehti kertoi, että kirkkomme suurin lähetysjärjestö on tehnyt uusia linjauksia ja  luopunut lähetystyöntekiöiden  perhekuvien julkaisemisesta. Koska lähetystyössä näitä kuvia on julkaistu  yli sadan vuoden ajan, on pakko pysähtyä pohtimaan teemaa vähän pintaa raapaisemalla.

Lähetystyössä kuvilla on suuri merkitys, koska kaukana olevia seutuja on hankala kertomalla selittää. Kuva kertoo perinteisesti enemmän kuin tuhat sanaa. Läheteistä ja heidän perheistään on julkaistu kuvia ja tämä on yksi keskeinen tiedottamisen kanava aikanamme, jolloin kuvan merkitys korostuu jatkuvasti. Tähän jatkumoon liittyvät lähetyksen AV-työ ja erilaiset näyttelyt.

Miksi sitten kuvia julkaistaan, 

No:

- kuvat kertovat lähetetistä, jotka lähtevät työhön kaukausiin maihin. Kotimaan työntekijöiden kasvot ovat joka päivä näkyvillä, jolloin kaukana olevat on helppo unohtaa. Lähetys tarvitsee kasvoja.

- kuva muistuttaa sitkeästi lähetystyössä olevista.

- lähetystyöhön lähetetään kokonaisia perheitä ja siksi on kuvia perheistä.  Esirukouksia, varoja ja tukea tarvitsevat sekä aikuiset että lapset.  Lähetystyö on siis tällä tavalla kokonaisvaltaista ja siitä kuvat kertovat.

- kotimaassa lapset samaistuvat lähetystyössä olevien lapsiin ja kuvilla on näin lähetystyöhön kasvattava merkitys.

Lähetystyöhön ei lähetetä vain ammattinsa osaavia yksilöitä, vaan myös perheitä todistustehtävään. Perhekuva muistuttaa yhteisöstä, joka kutsuu esirukoukseen ja tukeen. Lasten jättämistä kuvista perustellaan Kotimaan jutussa yksilönsuojalla, voi olla ettei jokainen kuva sovi joka paikkaan. Lasten systemaattinen häivyttäminen lähetyksen kuivsta lienee kuitenkin oire jostakin syvemmästä.


Kristillisessä kirkossa kuvalla on  ollut vuosisatojen saatossa valtava merkitys. Kuuluisin perhekuva esittää Jeesusta, Mariaa ja Joosefia. Se kertoo paitsi Jumalan tulemisesta ihmiseksi myös Jumalan luomistyön ihnmeestä. Pyhän perheeen kuva on kristikunnan vastamyrkky itämaiselle ajattelulle, joka vierasti lapsia sekä Jumalan ja luomisen välistä yhteyttä. 

Toivottavasti lapset pysyvät lähetyksen kuvassa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti