keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Terveiset islamseminaarista (1979)Terveisiä islamseminaarista!  

Tavallisesti tuodaan terveisiä tuoreesta seminaarista, mutta näin Kansanlähetyksen juhlavuonna voinee tehdä poikkeuksen. 

Terveiseni koskevat Ryttylässä 14.–16.8.1979 järjestettyä KLK:n islamseminaaria. Seminaariin osallistui 45 islamtyöstä kiinnostunutta asiantuntijaa, lähetystyöntekijää tai muuta kuulijaa.  
Seminaarin järjesti Kirkon lähetystyön keskus ja Seppo Syrjänen kirjoitti vaikutelmissaan, että seminaari oli ensimmäinen kirkon islamseminaari.


Muistelemista helpottaa omien muistikuvieni lisäksi se, että Kirkkomme lähetys – lehti julkaisi seminaarin esitelmät ja toimenpide-ehdotukset teemanumerona 2/1979.  Monet keskeisistä esitelmöitsijöistä eivät enää ole keskuudessamme, esim. Jussi Aro (1928–1983), Juhani Lindgren (1937–2006) ja Seppo Syrjänen (1939–1988).

Itse seminaarista jäi mieleeni kaksi näkökulmaa.  Seminaaria edeltävänä vuonna 1978 oli solmittu Lähi-idässä Israelin ja Egyptin rauhansopimus. Professori Jussi Aro arveli, että voi käydä niin, että presidentti Anwar Sadatille tapahtuu jotakin ja hän siirtyy syrjään. Samalla menee koko sopimus. Tämä ”profetia” toteutui osittain.
Anwar Sadatia vastaan tehtiin salaliitto 6.10.1981, jossa hänet surmattiin. Sen sijaan rauhansopimus on säilynyt meidän päiviimme saakka.

Toinen näkökulma koskee lähetystyöstä Euroopassa. Tämä työala ei 1970-luvulla ollut saanut varauksetonta kannatusta kirkossamme.  Aihe oli esillä seminaarissa.  Esimerkiksi Isto Pihkala piti perusteellisen esitelmän Islamista Euroopassa ja Suomessa.  Seminaari oli osa prosessia, jossa kirkossamme silmät avautuivat työlle Euroopassa.  1980-luku toikin tähän uusia avauksia.


Kirkkomme lähetys – lehti julkaisi ryhmien raportteja ja niissä annettuja toimenpide-ehdotuksia.  Tätä kirjoitettaessa kirkkomme islam – toimikunta on toiminut vuosikymmeniä ja seminaarin aihe on yhtä ajankohtainen ellei vieläkin ajankohtaisempi kuin vuonna 1979.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti