tiistai 10. helmikuuta 2015

Kristityt,juutalaiset ja muslimit - Vuosikirja 104

Liityin Suomen kirkkohistoriallisen seuran ainaisjäseneksi noin 40 vuotta sitten kertamaksulla 21 vuotiaana. Sen jälkeen olen saanut tasaiseen tahtiin kirjoja, joista viimeisin Vuosikirja 2014.

Suomen kirkkohistoriallisen seura julkaisee Vuosikirjaa, joista uusin on 104. Suomessa olemme eläneet siinä onnellisessa asemassa, että kirkkohistoriaa on voitu tutkia katkeamattomassa perinteesä viime vuosisadallakin, jolloin monissa kirkoissa tämä perinne katkesi. Näin esimerkiksi Virossa.

Vuosikirja antaa mahdollisuuden julkaista tekstiä vähän lyhyemmässä muodosssa kuin kokonainen kirja. Lisäksi se täyttää tarvetta seurata ja arvioida kirkkohistoriallisia teoksia meillä ja muualla.

Viimeisimmän vuosikirjan teemaksi on valittu: kristityt, juutalaiset ja muslimit. Teemaa tarkastellaan vapaasti eri näkökulmista.

Tomi Karttunen kirjaa keskeiset tutkimusteemat tästä aiheesta. Näitä ovat kirkko ja juutalaisuus -työryhmän vaiheet, lähetystyö juutalaisten parissa, Pyhän maan kysymys ja antisemitismi Suomessa.

Viimeksimainitusta on kirjoittanut artikkelin Teuvo Laitila, joka pohti Ranskan vallankumouksen ja Venäjän vallankumouksen perintöä antisemitismin ja Siionin viisaiden pöytäkirjojen näkökulmasta.

Tällainen etuoikeus ainaisjäsenyyteen on tietojeni mukaan ajat sitten lakkautettu.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti