tiistai 10. kesäkuuta 2014

Körttikapina 2014


Viime viikkojen termi "körttikapina" saattaa ensituntumalta tuntua oudolta. Sitä se onkin. Sanalla tarkoitetaan keskustelua Herättäjäyhdistyksen linjasta vuonna 2014.

"Kapinan" nostaneet ja keskustelua herättäneet ovat halunneet lehtitietojen mukaan kiinnittää huomiota Raamatun käyttöön, rukoukseen ja nuorisotyön linjaan. Muutettavat muuttaen samantyyppistä keskustelua on käyty Suomen lähetysseuran piirissä, viimeksi körttien mailla Vaasassa.

Körttejä ei pitkiin aikoihin ole kuvattu kapinaliikkeenä. Alatien liike on ollut maltillisista maltillisin, harkitseva ja ihmisen huomioon ottava.  Kapinasta voitaneen puhua liikkeen alkuaikoina, kun oltiin käräjillä Kalajoella vuonna 1839 ja saatiin oikeuslaitokselta kovat tuomiot.

 Kolmekymmentä vuonna myöhemmin pyydettiin elintilaa Nikolai I:n sensuuriajan Suomessa. Ehkä viime vuosidadan merkittävin kapinan aika oli 1932, jolloin heränneissäkin lienee ollut paljon niitä, jotka halusivat kohdata Mäntsälässä. Tuon aikeen pysäytti  Suomen historian ehkä merkittävin radiopuhe, jonka piti P.E.Svinhufvud.

Nykyisen kapinan juuret ovat sodan jälkeisessä ajassa, jossa pikku hiljaa körttiläisyyden piirissä jotkut vetivät henkeen hyvin karkeasti sanottuna "lundilaista teologiaa". Lundilaisuus tuli Ruotsista ja ymmärsi kristillisen uskon luomista ja etiikkaa painottaen tämänpuoleisena. Näin liikkeessä on ollut erilaisia suuntauksia, jossa vanhaa körttiperinnettä on edustanut pelkistetysti sanoen "malmivaaralaisuus", Jonas Laguksen perintö ja Siionin virret. Liike on halunnut hoitaa kaikkia juuri Siionin virsillä.

Virtaus, jota tässä kutsun pelkistäen lundilaisuudeksi, on kulottanut tietyssä mielessä hengellistä pääomaa. Siinä ensimmäinen uskonkappale on ottanut toisen ja kolmannen tehtäviä. Lundilaisuus ei ymmärrä  Ukon puhetta armon vilahduksista tai Kristuksen sisällisestä tuntemisesta. 

Viime vuosina kirkossamme kehä kolmosen suunnalta puhaltaneet radikaalit ja röyhkeät tuulet pakottavat kuitenkin kysymään perusteita,  ja siitä syntyy sitten tämän hetken kapina. Körttien lehdessä on ollut juttua, että mennään esimerkiksi ihmiskäsityksessä ajan tulen mukaan. Näin monen on vaikea luottaa linjaan.

Rukoilla sopii, että tässä kapinassa olisi uudistuksen alku ja paluu juurille. Sitähän me kaikki tarvitsemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti