perjantai 2. toukokuuta 2014

Terveisiä Ukrainasta

Ukrainassa, Kiovassa, järjestettiin  Lausennnen liikkeen juutalaisevankelioimisen neuvottelukunnan (LCJE) kokous 28.4.-1.5. Ukraina oli valittu kokouspaikaksi, koska maassa asuu paljon juutalaisia, myös Jeesukseen uskovia. Ukrainan historia on holokaustin näkökulmasta traaginen.

Kun kokousta suunniteltiin, Ukrainan nykyinen tilanne ei ollut näköpiirissä. Kokousta ei kuitenkaan tarvinnut siirtää, vaan kaikki tapahtui alkuperäisen ohjelman mukaan. Siellä, missä liikuimme oli rauhallista. Ukrainalaiset pitävät tilannetta hyvin huolestuttavana, mutta media kertoo vain osatotuuden asiasta.

Tässä kommentoin vain Ukrainan yleistä tilannetta ja sitäkin hyvin lyhyesti.

Miksi Ukrainan kaltainen suuri maa (45 000 000 asukasta) ajattui kriisiin? Syitä on varmaan monia, mutta yksi kuulemistani vaikutti merkittävältä johtolangalta. Kriisin juuret ovat Neuvostoliiton ajassa ja sen hajoamiseen liittyneessä itsenäistymisessä. Itsenäistyminen tapahtui vailla riittävän selkeää poliittista ohjausta, miten eteen tulevia ongelmia ratkaistaan. 

Esimerkiksi maan teollisuuden suhteet katkesivat itsenäistymisvaiheessa. Neuvostoliitossa eri alueet erikoistuivat eri tuotteisiin. Kun alueet itsenäistyivät, teollisuudenalat joutuivat erilleen ja tilanne jouduttiin ajattelemaan uudella tavalla.

Maasta näyttää puuttuneen poliittinen johto, joka olisi näyttänyt suuntaa ja suunnitelmia, miten mennään. Demokratia tuo matkaan mutkia, koska erilaiset vallanvaihdokset saattavat viedä asioita eri suuntiin. Ja nyt sukset menivät ristiin ja kansa kohtasi Maidanin aikiolla.

Ukrainen itsenäistyminen toi vapauden ajan kirkoille Neuvostoliiton vaikean ajan jälkeen. Uskonnonvapauden näkökulmasta asiat ovat menneet hyvään suuntaan. Tämä ei tällä hetkellä näy evankelisten vähemmistökirkkojen kasvuna. Suuret kokoukset eivät nyt ole ajankohtaisia, vaan kristillinen sanoma menee eteenpäin yksilöiden välityksellä, kerrottiin.

Ukrainan valtakirkko on ortodoksinen kirkko. Myös katolinen kirkko on merkittävä vaikuttaja. Näiden suhteet evankelisiin kirkkoihin ovat enemmän tai vähemmän jännitteiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti