tiistai 10. heinäkuuta 2018

Jeesuksen sydämen asialla Etiopiassa
Kirja Jeesuksen sydämen asialla Etiopiassa kertoo Helena ja Tapio Räisäsen perheen työstä ja kokemuksista Etiopiassa neljänkymmenen vuoden aikana. Kirjan toimittaja Markus Räisänen on julkaissut vanhempiensa rukouskirjeitä aikajärjestyksessä ja ne on otsikoitu sisältöä kuvaavalla tavalla. Näin kirjasta on helppo tarkistaa muistoja ja tapahtumia.

Helena ja Tapio Räisänen menivät Etiopiaan Kansanlähetyksen lähetteinä poliittisesti vaikeaan aikaan. Vuonna 1978 tuli kuluneeksi neljä vuotta Etiopian vallankumouksesta ja keisarivallan päättymisestä. Vallankumous oli saanut vähän aikaisemmin jyrkän marxilaisen suunnan. Maan kirkoille oli koittanut vaikea aika, joka johti työntekijöitä vankilaan. Työ saattoi kuitenkin jatkua.

Räisästen asemapaikkana oli monet vuodet Länsi-Etiopiassa Kansanlähetykselle työpisteeksi osoitettu kirkon oppilaitos, jossa voitiin olla nuoren sukupolven kasvattajina.

Kirjassa on monia jännittäviä kohtia. Yksi koko maan kannalta merkittävistä taitekohdista oli toukokuussa 1991, jolloin tigrearmeija lähestyi Dembi Dolloa.  Aikaisemmin armeija oli edennyt hitaasti, mutta tällä kerralla tapahtumat saivat nopean käänteen. Suurin osa läheteistä lähti Addis Abebaan.  Sivulla 144 kerrotaan kuinka vallanvaihto sujui ilman suurempaa tragediaa, vaikka sota-aika on aina arvaamaton.  Kokonaisen aikakauden vaihtuminen Etiopiassa heijastui kouriintuntuvasti Dembi Dolloon ja sen kouluyhteisöön.

Työuransa loppuaikoina Räisäset olivat avioliitto- ja perhetyössä. Tästä teemata syntyi kirjakin. Etiopiassakin avioliitot ja perheet tarvitsevat hoitoa.

Etiopia on kokenut voimakkaan muutosten ajan. Kirjeessä 1991 pohditaan, mihin johtaa 45 miljoonan ihmisen kansan tulevaisuus. Tällä hetkellä maan väkiluku on yli kaksinkertainen. Etiopiasta on kasvanut afrikkalainen suurvalta, jonka väestöstä suuri osa on nuorta väkeä. Tämä sisältää mahdollisuuksia eri suuntiin.

Kirjan julkaiseminen on aina kulttuuriteko. Etiopian kohdalla se on sitäkin enemmän, koska tästä maasta julkaisuja syntyy suhteellisen harvoin. Kirja sisältää laajan kuvaliitteen.

Helena ja Tapio Räisänen
Jeesuksen sydämen asialla Etiopiassa. Toim. Markus. Räisänen  
 Omakustanne. 224s. EU 2018.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti