maanantai 9. heinäkuuta 2018

50 vuotta Etiopiassa kasvavan kirkon rinnalla




Kuluvana vuonna tulee täyteen 50 vuotta siitä, kun Kansanlähetys aloitti työn Etiopiassa. Seuraavassa muutamia näkökulmia eri vuosikymmeniltä. Etiopiassa lähetys on ollut voimakkaasti kasvavan kirkon tukena.

1970-luku
Etiopiassa elettiin keisarivallan loppuaikaa. Pinnan alla kyti jännitteitä. Nämä olivat asioita seuraavien tiedossa, koskapa Tansanian päämies esitti Suomen presidentille Urho Kekkoselle jo 1960-luvulla, että vallankumous Etiopiassa on väistämätön viimeistään Haile Selassien siirtyessä syrjään.
Haile Selassie oli suopea pohjoismaisille lähetysjärjestöille ja avasi työalueita Etelä-Etiopiasta. Noilla alueilla ei vanhan ortodoksikirkon asema ole voimakas. Norjalaisilla oli maassa paljon lähetystyöntekijöitä.
Syksyllä 1974 kaapattiin valta keisarilta ja hänet vietiin Volkswagen-autolla tuntemattomaan paikkaan. Kansa eli suurten odotusten ja lupausten aikaa.
Vuosikymmenen puolivälin jälkeen vallankumous kääntyi marxilaiseen suuntaan ja muuttui verisemmäksi. Kirkkojen toimintaa rajoitettiin ja joitakin lähettejä karkotettiin.  Kirkon keskustoimistorakennus kansallistettiin.  EECMY:n pääsihteeri Gudina Tumsa vastusti marxilaista ideologiaa. Hänet pidätettiin ja myöhemmin surmattiin vuonna 1979.

1980-luku
Vuosikymmenen oli sosialistisen Etiopian aikaa. Kirkkojen toiminta oli rajoitettua, mutta lähetystyöntekijöitä saattoi olla maassa. Työlupakysymykset olivat hankalia. Lähetykset elivät ahdistetun kirkon rinnalla.
Vuosikymmenen lopulla aavistettiin, että Neuvostoliitossa tapahtunut murros heijastuisi myös Etiopiaan.

1990-luku
Sosialistisen Etiopian aika päättyi 17 vuoden jälkeen. Mengistu Haile Mariam lähti maanpakoon Zimbabween ja tigre-armeijan johdolla maa sai uudet vallanpitäjät kevään vaihtuessa kesäksi vuonna 1991.  Koska tigret olivat voittaneet vallanpitäjät, he jakoivat vallan vähemmistönäkin.  Eritrea itsenäistyi ja Etiopia menetti arvokkaan merenrantakaistaleensa.  Kirkkojen asema voimistui maan vapautuessa. Samalla islamin asema voimistui.

2000-luku
Kirkko sai elää uudenlaista aikaa. Mekane Yesus-kirkko eli vaikean kielikiistan ajan, joka uhkasi jakaa kirkon. Kielikiista myöhemmin sovittiin ja kirkon jakautumiselta vältyttiin. Kirkon ykseys on haaste monien heimojen ja yli 80 kielen maassa.

2010-luku
Etiopian Evankelinen Mekane Yesus -kirkko jatkoi kasvuaan ja nousi jäsenmäärältään maailman luterilaisten kirkkojen eturiviin. Samalla se siunasi omia lähetystyöntekijöitä ja perusti kirkkoon oman lähetysjärjestön.

Viiden vuosikymmenen aikana Kansanlähetys on lähettänyt Etiopiaan noin 50 lähetystyöntekijää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti