torstai 24. elokuuta 2017

Evankeliumi juutalaisille - LCJE kokoontui Berliinissä
Lausannen liikkeen juutalaisevankelioimisen neuvottelukunta järjesti 14.8.-17.8.  Euroopan kokouksen Berliinissä.  Kokous pidettiin tunniksin "Reformaation anti juutalaisevankelioimiselle, messiaanisen juutalaisuuden ja juutalaiskristittyjen suhteet". Kokoukseen osallistui noin 80 osanottajaa 12 eri maasta.

Kokouspaikaksi oli valittu Berliini, jolla on aiheen näkökulmasta synkkä historia. Viime vuosina juutalaisia on jälleen muuttanut kaupunkiin ja heidän lukumääränsä lasketaan kymmenissä tunahsissa.  Berliini vetää puoleensa myös israelilaisia turisteja ja jopa päivän ostosmatkalaisia.

Kokouksessa pohdittiin refoamaation ja juutalaisten suhdetta. Richard Harvey oli julkaissut aiheesta kirjan, jossa pohti Lutherin kriittistä suhdetta juutalaisiin. Tätä käytettiin hyväksi holokaustin aikana. Harvey tarkasteli aihettaan juutalaistaustaisena Jeesukseen uskovana holokaustin lävitse. Hän toivoi kirkoilta juhlavuonna enemmän konkreettisia tekoja suhteessa menneisyyteen.

Toisaalta todettiin, että Lutherilla ei olleut mitään juutalaista kansaa vastaan tähdättyä ohjelmaa. Hän torjui juutalaiset teologisista syistä, kun nämä torjuivat Jeesuksen Messiaana. Lutherilla tiedetään olleen yhteyksiä juutalaisiin, joilta hän sai neuvoja heprean kieleen ja Vanhan testamentin opetuksiin. Keskustelussa muistutettiin, että luterilaisetkaan eivät julista Lutheria vaan Jeesusta.

LCJE on olemassaolonsa ajan alleviivannut sitä Raamatun sanomaa, että evankeliumi kuuluu juutalaisille. Jeesus on ennen kaikkea Israelin Vapahtaja. Avi Snyder kävi esityksessään lävitse juutalaisevankelioimista vastaan esitettyjä perusteluja.  

Berliinin LCJE:n kokous oli aikaisempaa keskustelevampi. Keskusteluja käytiin eri teemoista pienissä ryhmissä. Tällainen vuorovaikutus on ollut erityisesti nuorten toive.

Seuraava LCJE:n kansainvälinen kokous järjestetään Kanadassa, Torontossa vuonna 2019.

Richard S. Harvey on julkaissut teoksen Lutherista ja juutalaisista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti