perjantai 6. toukokuuta 2016

Sairastuuko Suomi Japanin tautiin?


Yhtenä vauraimmista länsimaista Japani oirehtii ongelmasta, jota on kutsuttu paremman puutteessa  Japanin taudiksi. Japanin tauti on taloudellisen kehityksen ja yhteiskunnan hidastumista, mutta se on ennen muuta väestön kehityksen kääntymistä laskuun. 

Kansanlähetyksen Japanin työn erityiasnumero kertoo tällä viikolla kehityksestä,jossa Japanin väkiluvun ennustetaan laskevan vuoteen 2048 mennessä alle 100 miljoonan. Japanin väkiluku on niin suuri, että se kestää tällaisen notkahduksen. Ongelma syntyy siitä, että samalla, kun syntyvyys laskee ikääntyneiden määrä kasvaa voimakkaasti. Samoihin aikoihin lasketaan tällä menolla yli 65 vuotiaita olevan noin alle 40% kansasta.

Kehitykseen on varmaan monia syitä. Teologisesti yksi syy on avioliittonäkemys. Japanilaisilta nuorilta näyttää olevan hukassa ajatus lasten synnyttämisestä ja kasvatuksesta osana elämän tärkeää tehtävää.  Jos tämä katoaa, isokin kansa alkaa hiipua.

Suomalaisten ei kannata katsoa kauas Japaniin. Suomi on menossa perässä hyvää vauhtia. Yhteiskunnassamme ollaan reivaamassa avioliittoa suintaan, jossa se nähdään kahden ihmisen liitoksi, joka on heidän yksityisasiansa. Tällä linjalla tiedotusvälineet korostavat talouden, koulutuksen ja kilpailukyvyn merkitystä kansakunnan tulevaisuuden takaajana.  Asetelma on vino, jos siitä puuttuu avioliiton ja perheen näkökulma. Siellä missä syntyvyys laskee, nuorilla on hukassa yksi avioliiton keskeinen tehtävä ja  yhteiskunnan tulevaisuuden kivijalka.

Siellä, missä toisin selitetään,  kansaa jymäytetään kesllä kirkasta päivää.


Lähde: Suuressa mukana. Kansanlähetyksen Japanin työn erikoisnumero 6.5. 2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti