maanantai 15. helmikuuta 2016

Etiopian evankelinen Mekane Yesus kirkko tänään 20161. Etiopia on melkein 100 miljoonan asukkaan valtio Afrikassa. Pinta-alaltaan Etiopia on yli kolme kertaa Suomen kokoinen.  Etiopialaiset ovat ylpeitä historiastaan; maa ei ole ollut siirtomaana. Etiopian väestö kasvaa  poikkeuksellisen voimakkaasti.

2. Etiopian Evankelinen Mekane Yesus -kirkko on kasvanut noin 50 vuodessa yhdeksi Afrikan ja maailman  suurimmista luterilaisista kirkoista.  Vuoden 2016 alussa kirkon jäsenmäärä on yli 7 miljoonaa.


3. Mekane Yesus -kirkko järjestäytyi 21.1.1959

4. Mekane Yesus -kirkon kasvun salaisuus sen jäsenissä ja evankelistoissa, jotka vievät evankeliumia uusille alueille. Vaikka Etiopian pohjoinen osa on vanhaa kristillistä aluetta, erityisesti etelässä ja idässä on seutuja, joissa ei ole kuultu evankeliumia. 

5. Maassa on kymmeniä eri heimoja. Tällaisen maan ja kirkkojen hallinnoiminen ja elämä on haasteellista.

6. Mekane Yesus kirkko on ollut maaseutualueen kirkko. EECMY haluaa kuitenkin etsiä mahdollisuuksia elää suurkaupungin olosuhteissa ja vastata sen haasteisiin.

7. Vuoden 2010 alussa Mekane Yesus -kirkko siunasi omia lähetystyöntekijöitä. Kirkkoon on perustettu oma lähetysjärjestö International Mission Society.  Ensimmäiset lähetit on lähetetty Etiopian lähellä oleviin Afrikan maihin. Mekane Yesus –kirkko lähettää työntekijöitä myös islamin maailmaan.

8. Kirkolla on oma teologinen oppilaitos Addis Abebassa ”The Mekane Yesus Theological Seminary”.  Oppilaitos on toiminut Addis Abebassa vuodesta 1960. Tässä oppilaitoksessa koulutetaan kirkon papit ja muut työntekijät. Kirkon työntekijötä koulutetaan myös toisessa oppilaitoksessa Ethiopian Graduate School of Theology (EGST), jossa opiskelee muidenkin kirkkojen tulevia työntekijöitä.

9. Etiopiassa kohdataan myös islam. Etiopiassa kristinusko ja islam pyrkivät elämään rauhanomaisesti. Alle puolet kansasta kuuluu islamin piiriin.  Islam on kasvava haaste Etiopiassa.  Kirkko järjestää koulutusta ja julkaisee materiaalia islamin kohtaamiseen.

10.  Etiopiassa tavataan 86 eri kieltä. Raamatunkäännöstyö on tärkeä työmuoto. Etiopiassa koko Raamattu on saatavilla 10 kielellä ja Uusi testamentti 25 kielellä.

11. Mekane Yesus -kirkko haluaa työssään yhdistää evankeliumin julistamisen ja palvelun. Työ Etiopian kaltaisessa maassa on kokonaisvaltaista.  Kokonaisvaltaisuus merkitsee koko ihmisen ja hänen ympäristönsä huomioon ottamista.

12. Etiopiaa ympäröivissä maissa on levottomuuksia. Tämä heijastuu pakolaisvirtana Etiopian alueelle.


Linkkejä:
Etiopia - Operation World

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti