maanantai 1. helmikuuta 2016

C.O. Rosenius 200 vuotta

Helmikuun 3. päivänä tulee kuluneeksi 200 vuotta ruotsalaisen hengellisen opettajan Carl Olof Roseniuksen syntymästä vuonna 1816. Rosenius teki elämäntyönsä julistajana ja kirjoittajana. Hän kuoli vuonna 1868 52 vuotiaana.

Rosenius on hengellisenä vaikuttajana yhteispohjoismainen. Hänen antamansa herätteet ovat merkittäviä erityisesti Norjassa ja Ruotsissa. Suomessa C. O. Roseniuksen teoksia on luettu jo 1800-luvulta alkaen.

Kirkkomme vanhempien herätysliikkeiden johtomiehet tutustuivat C.O. Roseniukseen. Paavo Ruotsalaisen kanssa ei syntynyt yhteyttä. Sen sijaan Fr. Gabriel Hedberg koki Roseniuksen läheiseksi, vaikka heidän opetuksissaan oli myös eroja. Molempia yhdisti rakkaus Lutheriin. Erojakin oli. Rosenius korosti enemmän henkilökohtaista uskonelämää, Hedberg taas objektiivisia armonvälineitä.

Roseniuksen elämä sijoittuu Napoleonin sotien jälkeisen Ruotsiin, jossa elettiin konventikkeliplakaatin varjossa. Rosenius opisekeli teologiaa, mutta ei koskaan ottaut pappisvihkimystä. Hän koki elämässään myös vastatuulta.

Roseniuksen ajattelu on antanut merkittäviä herätteitä Norjan luterilaiseen lähetysliittoon sekä Ruotsissa Evangeliska Fosterlands-Stiftelsenin syntyyn ja toimintaan. Molemmat ovat olleet merkittäviä lähetysliikkeitä mm. Etiopiassa.

Suomessa C.O. Rosenius tunnetaan erityisesti evankeliumin opettajana. Hän on saanut avata evankeliumia Kristuksen ristin työssä monelle syntien vaivaamalle kristitylle. Urho Muromakin luki ahdistuksen aikoinaan Elämän leipää hartauskirjaa.  Näin Rosenius puhuu kuoltuaankin ja saanut auttaa monia vuosikymmeniä kuolemansa jälkeenkin. 

Roseniuksen tuotantoa on pidety esillä evankelisen liikkeen piirissä. SLEY on julkaissut mm. Lauri Huovisen kääntämän päivähartauskirjan Elämän leipää. Lauri Huovinen teki myös väitöskirjan Roseniuksen teologiasta. 

Viidennen herätysliikkeen piirissä Roseniusta on luettu ja hänen teoksiaan jukaistu. Uuras Saarnivaara kirjoitti hänestä lyhyen kuvauksen hengelliseen elämäkertakokoelmaan He elivät Jumalan voimassa. 

Aapeli Saarisalo julkaisi elämäkertateoksen Roseniuksesta  evankelisen uskon miehenä.

Ajankohtaista:
Rosenius 1816-2016, Symposium Johannelund 3.-4.2.2016

Luthersk Litteratur-Mission - Roseniusta eri kielillä 

Rosenius 200 år trailer

C.O. Rosenius syntymästä 200 vuotta -Mika Tuovinen

C.O. Rosenius 200 vuotta - Per-Olof Malk

Kirja:  C.O. Rosenius: Isä meidän. Uusi tie

C.O.Rosenius - Ove Sandvik blogi norjank 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti