torstai 21. tammikuuta 2016

Maailman vainotut kristityt 2016

Kristittyjä vainotaan maailmassa edelleenkin. Kansainvälisen Open Doors -järjestön vuosittain laatima luettelo maailman maista kertoo tämän hetken tilanteen. Vainoa on monenlaista, Vaikeimmissa tapauksissa usko tieää kuolemaa tai vankeutta. Lievemmissä tapaukissa sakkoja tai vaikeutta löytää työpaikkaa.

Tämän hetken vaikeimmat alueet ovat Pohjois-Korean lisäksi islamin maailmassa. Islamin alueilla on ääriryhmiä, jotka käyvät keinoja kaihtamatta kristittyjen kimppuun. Näiä ovat esimerkiksi Nigerian koillis- ja itäosassa vaikuttava Boko Haram, Somaliassa toimiva Al-Shabaab sekä Syyrian ja Irakin alueella toimiva Isis. Viimeksi mainittu vaikuttaa eri puolilla maailmaa aina Eurooppaa myöten.

Kritittyjen vainojen lähtökohdat voivat olla uskonnollisia, kansallisia tai aatteellisia. 


Seuraavassa näkökulma vaikeusjärjestyksessä:

1. Pohjois-Korea on vuosien ajan ollut kristittyjen vaonojen kannalta vaikein maa.

3. Eritrea Etiopian naapurissa suvaitsee ortodoksista, katolista ja luterilaista kirkkoa, mutta on ankara monille muille suuntauksille. Eritrealaiset lähtevät maastaan liikkeelle suurella riskillä.

12. Nigeria on Afrikan väkirikkain maa, josta ennustetaan tulevan maanosan suurvalta. Valtiota kiusaa terrorijärjestö Boko Haram, joka pitää otteesaan tietyjä maan osia. Pohjoinen alue on islamilainen, eteläinen krstillinen.

18. Etiopia on minulle tuntemattomasta syystä tällä listalla. Itäiset osat maata ovat islamilaisia. Jännitteitä voi olla muutenkin.

22. Egyptissä tuhottiin jokin aika sitten kirkkoja. Maan nykyinen johto haluaa korvata vahinkoja. Egyptissä on noin 10 miljoonaa kristittyä. Maassa on ollut perinteisesti vaikeuksia saada kirkkorakennusten rakentamiseen tai korjaamiseen lupaa. Nämä ongelmat juontavat juurensa kauas islamilaiseen historiaan ja käytäntöihin.

www. weltverfolgungsindex.de

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti