torstai 8. lokakuuta 2015

Israel-päivillä oltiin Etiopian falasha-juutalaisten jäljillä

Kansaa lähellä itkumuuria elokuussa 2015


Israel-päivillä Addis Abebassa Mekane Yesus-seminaarissa toimiva KT Tuula Siljanen kertoi esitelmässään Etiopian falasha-juutalaisista. Sana falasha tarkoittaa muukalaista. He itse käyttävät itsestään nimeä "Beta Israel" eli Israelin huone.

Etiopian juutalaisten taustasta on erilaisia teorioita.  Heidän asuma-alueensa ovat mm. rannikolla ja Sudanin rajan tuntumassa. Falashoille on ominaista juutalainen usko ja mukautuminen etiopialaiseen yhteiskuntaan. He pitäytyivät Toorassa eivätkä käytä Mishnaa. Raamattulaitos on sama kuin Etiopian ortodoksikristityillä.

Heille oli tunnusomaista Sigad -juhan viettäminen 50 päivää Jom Kippurin jälkeen. Juhla viittaaNehemian kirjan 8. luvun jakeisiin 5-6.

Israelin valtion perustaminen vuonna 1948 vahvisti etiopianjuutalaisten kansallista itsetuntoa. Omassa kotimaassaan heillä on ollut monenlaisia vaikeuksia. Israelissa heidän tunnustamisensa kesti, mutta vuonna 1973 ylirabbit tekivät päätöksen tunnustaa falashat Daanin heimon jälkeläisiksi.

Etiopian juutalaiset kuljetettiin Israeliin suurissa kuljetuksissa 1980-luvulta alkaen.

Etiopianjuutalaisten sopeutuminen Israelin yhteiskuntaan on ollut haasteellista. Ihonvärinsä ja tapojensa vuoksi he erottutuvat muusta yhteiskunnasta ja ovat kokeneet syrjintää.

Israel-päivillä kuultiin lauantai-iltapäivän kanavassa nuoren etiopianjuutalaisen tytön todistus vaikeuksista, kun vanhemmat eivät taustansa vuoksi saa työtä ja koulussa on vaikea saada ystäviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti