sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Uskonpuhdistuksen muistopäivä etiopialaisittain

Lokakuun viimeistä päivää viertetään uskonpuhdistuksen muistopäivänä. Päivä määräytyy siitä, että 31.10.1517 Martti Luther julkaisi 95 teesiään kirkon tilasta Wittenbergissä Saksassa.

Tasan kolmen vuoden kultuttua tästä päivästä tulee kuluneeksi 500 vuotta. Luterilaisissa kirkoissa kautta maailman valmistaudutaan jo juhlavuoteen. Juhlavuosi antaa hyvän mahdollisuuden  uskon perusteiden esillä pitämiseen kirkossa ja myös laajemmin yhteiskunnassa. Olisi hyvä, että koulut ottaisivat sen ohjelmaansa. Muualla maailmassa olen nähnyt sellaistakin odotusta, että juhlavuosi voisi tuoda käänteen maailman luterilaisten kirkkojen suuntaan.

Uskonpuhdistuksen keskeisiä periaatteita oli:
1.  Raamattu on uskon ja elämän ylin ja korkein ohje, jonka valossa kaikkea kirkossa on arvioitava.
2. Pelastus on yksi uskosta.

Jotta jokaisella olisi mahdollisuus lukea Raamattua, uskonpuhdistus antoi merkittävän sysäyksen raamatunkäännöstyölle Euroopassa ja välillisesti myöhemmin muualle maailmaan. Samalla kirkko tuki kansan lukemaan opettamista. Etiopiassa raamatunkäännöstyö on vielä kesken, vaikka hyvässä vauhdissa.

Juhlavuoden viestosta Etiopiassa uutisoi Evankelisen Mekane Yesus -kirkon uutissivusto. Päivän kunniaksi oli jalkapallo-ottelu Etiopiassa olevien lähetystyöntekijöiden ja kirkon työntekijöiden välillä. Uutisessa muistutetaan siitä, että uskonpuhdistajat ottivat riskin kirkon uudistamiseksi. 

Globaali maailman tilanne on edennyt niin, että tästä 55 vuotta sitten perustetusta kirkosta on jäsenmäärällä mitattuna noussut ehkä jo suurin luterilainen kirkko maailmassa. 

EECMY Reformation day1 kommentti:

  1. Hienoa, että olemme mukana Etiopian Mekane Yesus -kirkon työssä! Kirkon kasvu on ollut uskomatonta.

    VastaaPoista