tiistai 4. marraskuuta 2014

Salaperäinen Pohjois-Korea päättää, mitä haluaa kertoa

Pohjois-Korea on ollut kristittyjen vainojen listoilla ykkösenä. Maassa kristittyjen ihmisoikeustilanne on maailman valtioista vaikein.

Norjalainen Utsyn -lehden numerossa kerrotaan matkasta, jonka kokemuksia kertovat Dagen-lehden toimittaja Kari Fure, Stefaus-allianssin aikaisempi johtaja Björn A. Wegge ja Open Doorsin tiedotusjohtaja Stig Magne Heitmann. Heitmann ja Wegge ovat julkaisseet kirjan Kims paradis- folkets tragedie (suom. Kimin paratiisi- kansan murhenäytelmä).

Kirjoittajat ovat haastatelleet pohjois - korealaisia maasta muuttaneita pakolaisia. Pohjois - Koreassa haastatteleminen on mahdotonta.

Kristityille maan tilanne on hyvin vaikea. Jotkut karkotetaan työleireille.

Vaikka kristityillä on vaikeaa, sata vuotta sitten puhalsivat Koreassa herätyksen ajat. Etelä-Korea on kasvava lähetysmaa, jonka hengellisiä juuria on näissä herätyksissä.

Pohjois-Korean aikaisemman johtajan Kim Il Sungin  (s.1912)taustalla oli oma ideologia, jonka varjot ulottuvat nykypäivään. Se on sekoitus konfutselaisuutta, buddhalaisuutta, kristinuskoa, kommunismia, stalinismia ja maolaisuutta. Magne Heitmannin mukaan korealainen juche- ideologialla on uskonnon piirteitä. Juche on pyrkimys soveltaa marxismia korealaisella tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti