torstai 30. lokakuuta 2014

Uusi tie 50 vuoden iässä

Uusi tie -lehti saavutti eilen 29.10. 50 vuoden iän. Tuon verran tulee kuluneeksi lehden näytenumeron ilmestymisestä puoli vuosisataa sitten lokakuussa 1964. 

Uuden tien alku oli kaikkea muuta kuin itsestään selvää. Tässä se ei poikennut monista muista hankkeista. 50-vuotisjuhlassa  lehden ensimmäinen toimittaja rovasti Per-Olof Malk muisteli puhelua, jossa hänen tuli päättää aloittaako hän lehden toimitussihteerinä. Ilman hänen suostumustaan hanke raukeaisi. Hän suostui ja  Uusi  tie lähti liikkeelle ja levikki nousuun. Levikin nousua tarvittiin talouden vakiinnuttamiseksi.

Juhlassa kuultiin monia hyviä puheenvuoroja. Entinen Kyrkpressenin päätoimittaja Stig Kankkonen analysoi aikamme median murrosta ja kristillisen lehden asemaa siinä. Hänen mukaansa meidän tulee tarkastella aikaamme Raamattu toisessa kädessä ja maailman tapahtumat toisessa. Toimittaja on vastuussa lukujoille siitä, että nämä saavat oikeaa tärkeää tietoa maailmasta. Raamatun näkökulma on kristillisille lehdille erityisen tärkeä, koska muut mediat eivät sitä anna.

Toimittaja luo todellisuuksia lukijoille. Todellisuudet muokkaavat elämää. Sanalla on voimaa ja tämä tuo vastuuta.

Stig Kankkonen arvioi toimittajan työn haasteita aikanamme, jossa monet mediat elävät rinnakkain ja monenlainen kohina haittaa viestin perille menoa. 

Toimituksilla on tapana tehdä samoista aihaista juttuja. Kun yksi keksii aiheen, toiset seuraavat perässä. Vaikka välineet lisääntyvät, se ei aina tuo lisää vaihtoehtoja ja lisäarvoa. Eri välineistä tulee samaa aineistoa.

50 -vuotisjuhlassa kukitettiin henkilöitä, jotka olivat mukana Uusi tie -lehteä ideoimassa ja synnyttämässä. 

Yhtiö ja lehti ansaitsisi näistä vaiheista historian, jotta lehden alussa ollut tehtäväksianto voidaan siirtää tuleville polville sellaisena kuin se nähtiin, kun lähdettiin liikkeelle.

Lisää:
Uusi tie -lehti 50 vuotta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti