torstai 7. elokuuta 2014

Mosulin kristityt vainottuina Irakissa

Mosul on Irakin pohjoinen suurkaupunki, jossa on yli 1,4 miljoonaa asukasta. Kaupungissa asuu myös vähemmistöjä, joista osa on kristittyjä.

Radikaalin islamilaisen ISIS-järjestön joulut ovat pakottaneet Mosulin kristittyjä lähtemään kodeistaan. Heitä on kehotettu kääntymään islamiin. Uhkana ovat myös verot - tai kuolema. Kristittyjä on velvoitettu laittamaan erityinen merkki kotinsa seinälle. Tässä mielessä vaino muistuttaa 1930 -luvun juutalaisvainoja, holokaustia.

Menneinä vuosina on tuhottu 118 kirkkoa. Nämä ovat olleet alueella olleita roomalais-katolisia, ortodoksisia tai evankelisia kirkkorakennuksia. Tuhotuista rakennuksista lasketaan Bagdadissa olleen 45, Mosulissa 64, Kirkukissa 8 ja yksi Ramadissa.
Kristittyjen määrä Irakissa lasketaan sadoissa tuhansissa ja heidän historiansa ulottuu 1800 vuoden ajalle. Koko tapahtuma heijastelee laajemminkin Lähi-idän kristittyjen vaikeaa tilannetta.

ISIS on radikaali, poikkeuksellisen julma islamilainen jäsjestö, joka havittelee jonkinlaista Irakin rajat ylittävää islamilaista valtiota Suur-Syyriaa. Se on valloittanut osia Irakista ja pyrkii saattamaan alueille islamilaisen sharian. 

Tietojen mukaan ISIS -taistelijoiden eteneminen tietää vainoja myös muslimeille, mm. shiialaisille.

Lisätietoja Irakista Operation World

Lähde: Idea Spektrum Nr.32/33 6.8.2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti