torstai 23. tammikuuta 2014

Papit, politiikka ja eettinen ohjaus

Tänään Ylen aamu-uutiset kertoivat, että EU-vaaleihin on ilmoittautunut viisi pappia. Samalla kerrottiin nykyisen politiikan  tarpeesta saada "eettistä ohjausta".

Pappien olemisella mukana politiikassa on kaksi puolta. Toisen mukaan pappien ei pidä olla politiikassa ja omistaa minkään puolueen jäsenkirjaa. Näin he varmistavat puolueettomuutensa esimerkiksi sielunhoidossa ja kirkollisessa elämässä. Tällä periaatteella on vanhat kristilliset juuret. 

Toisen käsityksen mukaan on hyvä, että myös papit ovat mukana yhteiskunnallisen vastuun kannossa.  Joskus tätä moititaan regimenttien sekoittamisena. Toisaalta Suomessakin ennen vuoden 1907 eduskuntauudistusta papisto saapui kokonaisena säätynä valtiopäiville maan asioita pohtimaan.

Viidettä herätysliikettä pidettiin 1960 -luvulla "jotenkin yhteiskunnallisesti kiinnostumattomana". Nyttemmin tätä moitetta ei juuri kuule, ehkä mieluummin nähdään liiankin kiinnostuneena.

Yleisradion aamu-uutisissa yksi asia meni toimittajilta sekaisin. Ohjelman yhteyteen liitettiin maininta roomalaiskatolisesta kirkosta, joka ottaa kantaa aborttiin ja jossa on ollut pedofiliaskandaaleja. Tässä yhdistettiin väärin kaksi asiaa.

 Nyt on niin, että aborttikysymykseen kannan ottaminen on ollut juuri kaivattua Rooman kirkon eettistä ohjausta ja ihmisen arvon puolustamista. Skandaalit ovat taas eri asia ja ovat johtaneet Rooman kirkkoa parannukseen, joka kuuluu meille kaikille.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti