tiistai 17. joulukuuta 2013

Bulgarian turkkilaiset saapuvat Saksaan

Saksa on väkiluvultaan Euroopan Unionin suurin maa. Saksassa asuu yli 82 miljoonaa asukasta. Ulkomaalaistaustaisia on yli 7 miljoonaa. Näistä suurin osa on turkkilaistaustaisia, joita eräiden arvioiden mukaan on noin 2-3 miljoonaa.

Turkkilaistaustaiset ovat  muslimeja, jotka tulivat rakentamaan Saksaa toisen maailmansodan jälkeen, kun maa oli raunioina. Suuri osa jäi uuteen kotimaahansa. Saksa imee yhä työvoimaa muualta EU:n alueelta.

Uusimpina tulokkaina ovat Bulgarian turkkilaistaustaiset, jotka saapuivat maahan Bulgarian liityttyä EU:n jäseneksi vuonna 2007. Heidän joukossaan on myös kristittyjä. Bulgarian turkkilaistaustaisista osa on nk. Millet kansaa, joita arvellaan oleva kotimaassaan Bulgariassa noin 400 000.

DIASPORAYHTEISÖT
Kaukana kotimaastaan asuviaa kutsutaan Raamatusta peräisin olevalla ajatuksella diasporaksi (= hajallaan asuviksi). Diasporassa asuminen on monin tavoin erilainen tilanne kotimaahan verrattuna. Asukkaat ovat irti juuristaan ja luovat uudessa maassa uutta kulttuuria. Bulgarian turkkilaisten tuleminen on sen verran uusi ilmiö, että vasta tulevauus näyttää sen piirämän jälken Saksaan.

Diasporayhteisöt joutuvat kokemaan uudenlaisia murroksia uuden sukupolven omaksuessa vanhempiaan selvemmin paikallisen kielen tai kulttuurin piirteitä. Diasporayhteisö on muutoksessa, jonka lainalaisuudet ovat uudessa elämäntilanteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti