torstai 19. syyskuuta 2013

Muistakaa aikamme vainottuja kristittyjä


Runsaan kuukauden kuluttua marraskuussa muistetaan maailmanlaajuisesti vainottuja kristittyjä eri puolilla maailmaa. Vaikka kristityt ovat tilastollisesti suurin uskonto maailmassa, monet elävät myös vähemmistönä. Kristityt ovat myös vainotuin uskonto tällä hetkellä, sanoo Charles Tieszen, Lausannen liikkeen Global Analysis  9/2013 raportissa.

Myös muut uskonnot kokevat samanlaisia ongelmia. Tämän vuoksi maailmalle tehdään paljon työtä uskonnonvapauden hyväksi ja ongelmien paljastamiseksi ja seuraamiseksi.

Kristittyjen vainot merkitsevät joissakin valtioissa monenlaisia elämän rajoituksia.aina vankeutta tai kuolemaa myöten. Tällaisissa maissa myös elämä on haasteellisempaa, jos yhteiskunta suhtautuu uskoon vihamielisesti.

On laskettu että  kaksi kolmasosaa maailman väestöstä elää maissa, jossa on jonkinlaisia rajoituksia. Puolessa näistä on vihamielisyyttä uskonnon harjoitusta kohtaan.

Parhaillaan keskustellaan Lähi-idän kristittyjen asemasta. Egyptissä kristityt olivat vaikeuksissa aikaisemman presidentin Mursin aikanakin, vaikka alussa häneen suhtauduttiin avoimin odotuksin. Egyptissä radikaalit muslimit ovat polttaneet tai tuhonneet kymmeniä kirkkoja. Usein muistutetaan, että tavalliset muslimit Egyptissä haluavat elää rauhassa ja sallivat Lähi-idän suurimman kristityn vähemmistön. Kristittyjä on Egyptissä noin kaksi kertaa niin paljon kuin Suomessa. 

Vaino on moniulotteinen ilmiö. Siihen kuuluu yhtä hyvin fyysistä pakottamista tai omaisuuteen kajoamista kuin henkistä asennetta ja vihamielisyyttä.

Uskontoihin kohdistuvat vainon nähdään olevan maailmalla nousussa.


Lähde: Lausanne Global Analysis 9/13.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti