keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Jouko Talosen juhlaseminaari


Tanskan kirkko- ja kirjahistoriaa keskiajalta 1700-luvulle

Tieteiden talossa Helsingissä pidettiin keskiviikkona 22.5. prof,. Jouko Talosen juhlaseminaari. Seminaarin teemana oli Tanskan  kirkko- ja kirjahistoriaa keskiajalta 1700-luvulle. Seminaarin järjestäjänä toimi Suomen kirkkohistoriallinen seura.

Jouko Talosen erityisaloina kirkkohistoriassa ovat olleet mm. herätysliikehistoria, erityisesti  lestadiolaisen liikkeen historia sekä Latvian kirkkohistoria. Viimeksi hän on perehtynyt Albanian historiaan ja uusimpaan kehitykseen.

Tanskan kirkkohistoria ei ole Suomessa kovin tuttuaa, vaikka sitä kautta Suomeen on tullut mm.  kirkkoon ja herätysliikkeisiimme vaik utteita.

 Seminaarin viimeisen luennon piti  prof. Tuija Laine  Tanskan lähetystyön pioneerista Hans Egedestä, joka teki lähetystyötä Grönlannissa 1700-luvulla. Grönlannin lähetys oli tuon ajan siirtomaalähetystä, jota tehtiin arktisissa oloissa. Egede kohtasi paitsi kylmän ilmanalan myös noitien vastustuksen.

Grönlantiin herrnhutin veljesseurakunta lähetti lähetystyöntekijöitä, joiden suhteet Egedeen ovat olleet lähetyshistoriallisen mielenkiinnon kohteena. Molemmilla osapuolilla oli  vaikeuksia ymmärtää toisiaan. Grönlannin lähetystyö on pohjoismaisen lähetystyön pioneerityötä..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti